Artic Ultra 2016  – en rapport

Sommartid i all ära. Vintervit och frostig utmaning kan man ändå planera för. För visst är Artic Ultra 100 miles något för dig?

Läs Tobias Lindströms rapport från Artic Ultra 2016.

Artic Ultra Foto: Tobias Lindström

Arctic Ultra är ett vintrigt 100 miles-lopp som ingår i “The swedish 100 Miles Challenge” där man genomför fyra  100 miles-lopp under ett och samma år. Övriga dellopp är Täby Extreme Challenge, GAX och Black River Run. En utmaning som är en stor prövning att genomföra och klara av.

Veckorna före årets drabbning hade vi sträng kyla ned mot -25 grader i omnejden men det blev mer humant ju närmare loppet vi kom. Temperaturen låg lite under nollan, snön hade fallit under natten och lagt ett tjockare täcke över banan.

Deltagarna var motiverade och laddade inför start. Tidig morgon för att dagsljuset skulle nyttjas och klockan 07.00 gick starten för tredje gången i ordningen. Vi har återigen fått springa orginalbanan som innehåller mer skogslöpning och mer höjdmeter, banan är tuff med 180 höjdmeter per varv i småkuperad terräng kring Ingestrand och Dottevik i Arvika.

Tidigt på första varvet går det att se vilka som skulle springa 50 miles och 100 miles. Fart på korta distansen, kontrollerat på långa. Så som det brukar vara helt enkelt.

Mörkret ligger fortfarande över banan någon timme till för att spricka upp under dagen och bli ett fantastiskt väder med sol och snö. Det är svårt att få det mycket bättre på ett vinterlopp.

DSC_0471

Varv på varv genomförs av den 10 km långa banan och det börjar gå att se vilka löpare som sticker ut lite extra. Aud Elisabeth Stuhr klämmer till med nytt banrekord som lyder på 7:35 vilket är en putsning från Therese Fallks gamla rekord från 2014 med 30 minuter, hon visade tidigt i loppet att det var fart som gällde och inget annat. På herrsidan var det David Rydstedt som vann med 8:06 då han gick ned från 100 till 50 miles under loppet.

Möjligheten att byta distans fanns och gjordes av flertalet löpare för 100 miles. Många som hade knän som gjorde ont. Det vill jag hävda att banan gör sitt, underlaget dessutom som tar energin av löpningen. Som banrekordhållaren på både 50 och 100 miles sa 2015: ”Banan är tuff, det är underlaget som gör det” citat Andreas Falk efter målgång.

Långa distansen visade Linda Bengtsson upp en fantastisk prestation genom att springa loppet på 17:40, nytt banrekord dessutom. Linda höll ett jämnt fint tempo hela loppet och passerade Martin Scharp mot slutet som vann herrklassen på 18:42. De flesta löpare som gick ut på långa klassen visade hängivenhet och sprang i mål dessutom, otroligt härligt att se denna kämparglöd hela loppet igenom. Hur det går upp och ned i humöret, med glädje och glöd att kämpa framåt hela tiden. Alla efter sitt upplägg och förmåga loppet genom. Imponerande av löparna då banan blev allt glesare och glesare in mot småtimmarna som det brukar vara på ett 100 miles lopp.

Vi i arrangörsstaben (Tobias Lindström och Remy Brändefalk) är mycket nöjda över hur loppet blev, otroligt skoj att åter igen få fina resultat som håller hög klass dessutom. Inga större incidenter eller skador utan de flesta deltagare kom i mål på 50 eller 100 miles även om 70% gick ned i distans på årets upplaga.