SM 100 km 2016

SM-guldet på 100 km den 13 juli under SM-veckan i Norrköping gick till Tjalve IF Norrköpings Frida Södermark på tiden 8:03:26. På herrsidan vann André Rangelind från IF Göta Karlstad med tiden 6:51:27. 

SM-banan 2016 var en 2 km lång rundbana längs parkväg och gator i Skarphagens bostadsområde i Norrköping vilket innebar 50 varv. Underlaget var asfalt utan nämnbar höjdskillnad. På plats fanns ultradistans.se:s styrelseledamot Ferike Pasthy som var Reima Hartikainen behjälplig med att kontrollmäta banan och med tidtagningen.

– I både dam och herrklassen var det jämnt ganska länge med växlande ledning beroende på pauser. Men till slut var det ju ganska säkra segrar i båda klasserna. Andre gjorde ju en lysande tid och Elovs tid ger honom kanske en landslagsplats. Mot slutet kom en hel del folk och tog emot Frida när hon gick i mål, berättar Ferike.

Ett tag stod det oklart om SM 100 km skulle genomföras i år men tack vare eldsjälar blev det ett SM och så här skriver Frida på sin blogg om loppet.

“… för min del blev det ett av de roligaste ultraloppen jag genomfört. Vilken känsla att få springa i mål med en stor del av sina vänner och bekanta i sin egen stad. Vilken känsla. Jag är rörd över den support jag fick. Även det publikstöd alla andra deltagare fick av er. Ni är grymma. Vilken dag.
Frida Södermark, blogg på Spring – Löpning för alla

Det fanns även möjlighet att springa 50 km och där gjorde Hässelby SK:s Josephine Ambjörnsson en strålande tid med 3:49:00. Bäste herre på 50 km var Andreas Ekström från Trappsniglarna med tiden 4:54:48.
Resultatlista

Frida Södermark och Sophia Sundberg
Guldmedaljören Frida Södermark, nr 24, och silvermedaljören Sophia Sundberg, nr 26. Foto: Ferike Pasthy.
Guldmedaljören André Rangnelind och silvermedaljören Elov Olsson springer jämte varandra. André strax bakom till höger om Elov.
Guldmedaljören André Rangnelind, nr 13, och silvermedaljören Elov Olsson nr 9. Foto: Ferike Pasthy.

 

reddit