100 miles i Floridas värme

The Dunes 100 är 100 milesloppet som springs genom södra Florida i Jonathan Dickinson State Park. Henrik Lowemark genomförde den tuffa utmaningen i sand och värme på tiden 22:55 vilket gav en femteplats totalt (fyra av männen)


Du har gjort många 100 mileslopp, var det här ett tufft lopp?
Ja, det var det verkligen. Detta var det tuffaste 100 milesloppet jag gjort hittills, mycket tack vare värmen och sanden.
Hur är det att komma från ett vintrigt Sverige och springa i värmen? Har du kunnat aklimatisera dig före loppet?
Det var fruktansvärt varmt i ungefär åtta timmar under dagen. Runt 30 grader gissar jag på, och det var ännu varmare de sträckor vi sprang på sand, eftersom solen reflekterades i sanden.
Jag kom till Florida 10 dagar innan loppet, och har varit ute och joggat nästan varje dag, så lite van vid värmen hann jag nog bli. Men så här i efterhand så känner jag att jag nog skulle tränat lite i bastun hemma, det hade hjälpt.
Jag underskattade nog värmen lite måste jag erkänna.
Hur var underlaget på banan?
Ganska varierande. Den bestod av ungefär 30% sanddyner, 40% skogsväg och 40% skogsstig.
Hur klarar sig fötterna i ett sånt underlag?
Förvånadsvärt bra faktiskt. Innan loppet var jag lite orolig för just fötterna, med tanke på sanden och värmen. Jag sprang i Salomon S-lab Sense 3 SG hela tiden, och bytte inte ens strumpor. Ett par blåsor fick jag, men det var allt.
Du hade support som hjälpte dig. Vilka var dom och hur viktigt är det med support i ett sånt här lopp?
Min support på detta lopp var Marcus Berggren och Ashley Heclo, som jag även har bott hos här i Florida. De sista 60km hade jag sällskap av en pacer som hette Scott Beatty Hicks.
Personligen tycker jag att det är väldigt viktigt med support i ett sånt här lopp, då det är enklare att bara göra som dom säger och äta det dom säger åt mig att äta, än att ödlsa tid på att behöva ta en massa egna beslut. Det tar oftast längre tid, och man är inte världens smartaste efter 15-20 timmar på benen heller.
Jag tror även att det är viktigt att man har support som vet vad dom gör, och som känner dig så pass väl att dom kan hjälpa dig ut tuffa svackor på ett bra sätt.
Är det här ett lopp du skulle kunna springa igen?
Jag skulle absolut kunna springa detta lopp igen, dels är det en väldigt vacker och varierande bana, plus att organisationen runt omkring loppet var suverän. Tyvärr är det ju så att det finns så väldigt många olika lopp man vill springa, och man kan ju inte springa alla.
Intervjuad av Sandra Lundqvist
Foto: Michael Brown
reddit