Omeds första tidslopp.

Omed Ahmed startade sitt första tidslopp och 6h i Skövde i helgen. Omed kom till Sverige från den irakiska delen av Kurdistan 2001.
Han har tidigare gjort marathondistansen vid ett flertal tillfällen, både på träning och lopp som Stockholm marathon och terrängmaran Sweden IronTrail Marathon. Men nu var det alltså dags att tänja på distanserna. Och det gjorde han med besked, 63,155 km!

I ett tidslopp springer man ju runt, runt på en och samma bana. Vad tyckte du om det? Blev det långtråkigt?
Jag tyckte inte alls att de var tråkigt eftersom det var en tävling med mycket folk, man sprang om och ihop med andra. Dessutom var banan ca 1200 m lång så det var skillnad ifrån en 200 meters bana.

Banan i Skövde är ju varierande med både backar, snäva kurvor, asfalt och grus. Vad tyckte du om den?
Banan i Skövde var inte jättelätt, speciellt 90 graders kurvan var inte bra alls . Man fick sänka farten ordentligt varje gång vilket var svårt på grund av att det var lite nedförsbacke direkt efter. Det kändes i framsida låren idag. Annars var banan i sin helhet helt ok.

Du persade på maran i ett 6h lopp, var det din plan?
Jag persade på 3 olika sätt under gårdagens Skövde 6 timmars lopp. Både i distans och tid samt marathon-tid på 3:28 tim vilket jag är väldigt glad o nöjd över. Min plan var att persa på maran, sen i övrigt tänkte jag bara springa utan press. Jag ville se hur långt det skulle räcka

Hade du nån plan för hur du skulle äta under loppet?
Nej jag hade ingen plan, jag stannade en gång under maran för att dricka 2 muggar Cola eftersom att jag hade tidspress. Sedan efter maran så stannade jag på känsla för att dricka sportdryck, cola, choklad mm.

Hur kändes det i kroppen efteråt?
Kroppen känns helt okej måste jag säga, var ute o gick en 8 km promenad dagen efter, lite träningsvärk bara men fullt normalt.

Foto: Sandra Lundqvist

Jag förstår att du är väldigt nöjd med loppet, kommer du starta i fler ultralopp i framtiden?
Under promenaden bestämde jag mig faktiskt för att springa Ultravasan 90 km haha. En gång ultralopp alltid ultralopp! Eventuellt kanske det blir Silverleden på en dag också.

Är det något du vill tillägga?
Vi människor är skapta för att springa, därför mår vi löpare så bra, glada och pigga. Man får så mycket tillbaka av löpning. Man får även träffa underbara människor under resans gång. Jag är från en annan kultur och land, men jag har en underbar känsla i kroppen när jag springer i de värmländska skogarna. I vintersnön, våren, under sommarvärmen. Det är en obeskrivligt skön känsla.
Springa är frihet, springa är terapi. Bara spring, spring o sen spring lite till.

Foto: Sandra Lundqvist

Intervjuad av Sandra Lundqvist
Foto: Sandra Lundqvist

reddit