Sophias rekordlopp

Sophia Sundberg tog i lördags Kajsa Bergs svenska rekord över 6 timmarslöpning. Det nya rekordet lyder nu 80,099 km vilket ger en snittfart på 4.29 min/km. På en kuperad bana med snäva kurvor är det ingen lätt utmaning.

Den slutliga distansen blev 80,1 km men den faktiska löpta sträckan är desto längre då det blir en del kyssande mellan andra löpare osv. Hur lång sträcka fick du på din gps-klocka?
Ja vill man springa riktigt långt kanske inte Skövde 6-timmars är det bästa valet just för att det är kuperat med snäva kurvor, i år blev det även väldigt lerigt på ena sidan. Men jag älskar det här loppet som även var min första ultra 2012. Dessutom tycker jag att det är skönt när det händer något och jag gillar backar. I år  var det dessutom strålande sol och cirka 5 grader varmt. Det är 5.e året jag springer nu och jag har fortfarande inte tröttnat på banan även fast jag inser att jag sprungit cirka 400km här :). Enligt min klocka var det 81500 meter men jag tror alla får lite längre än vad slutresultatet blir.

Fick du någon svacka under loppet, och hur hanterade du den i så fall?
Jag får alltid en liten dipp rätt snabbt men det vet jag om så det är  aldrig något problem. Dock Drack jag lite för lite i början då jag aldrig tidigare legat i den här farten under en ultra. Efter 4 timmar började jag gå tom och jag vet att det då är svårt att upprätthålla energinivåerna. Rent mentalt fick jag jobba hårt sista 2 timmarna. Så här i efterhand är jag jätteglad att det blev så för nu vet jag att jag kan hantera situationen och nästa gång ska jag dricka cirka 0,5dl mer per tillfälle. Annars fungerade energin väldigt bra och magen fungerade kanon. Kör enbart enervits produkter uppdelat i tre perioder under loppet vilka passar mig klockrent.

Hur planerar du inför ett 6h-lopp, att hålla jämnt tempo rakt igenom eller olika splitar?
Gällande Skövde har jag lärt mig att jag måste springa några sekunder snabbare än per kilometer än vad resultatet visar. I år jobbade jag på varvtider där jag siktade på 4.27/K vilket gav 5.19/varv första 4 timmarna för att sedan ha marginal om något händer. Jag behövde alltså springa runt 4.20/K och strax över. Och det gick ju bra :). Jag försöker dela upp loppet i varv till nästa vätska samt marathonpassering, det brukar fungera bra. Sista timmen flyger alltid i väg

Du har precis skaffat dig en tränare, har det gjort att du förändrat din träning något?
Oj, ja han har ändrat allt haha. Kände i somras att jag inte utvecklades mer men hade mer i kroppen och bestämde mig för att lägga fullt förtroende till någon annan. Träffade David Hedlund via Aktivitus där jag även jobbar. Vi klickade bra direkt och han har själv en elitbakgrund inom längdskidor och stor kunskap inom träningslära. Kändes bra att inte ha en löptränare och eftersom jag älskar rullskidor kändes det kul med någon som lägger in det i schemat :). David har en tydlig plan och har hittat en perfekt balans mellan vila och återhämtning för mig där han pressar mig hårt men på rätt sätt. Han är perfekt för mig. Känner att jag tagit ett rejält kliv både fysiskt och mentalt. Utöver David nyttjar jag verkligen personer som kan mycket och kör regelbunden DNS-träning (Dynamisk Neuromuskulär Stabilisering) med min naprapat Magnus Bergström. Den träningen har blivit en del i min vardag och har gjort mig betydligt starkare. Har tagit hjälp med löptekniken av löpteknikspecialisten Fredrik Zillén som hjälper mig med små detaljer. Det finns ju alltid saker att förbättra och han ser direkt. Jag har en bra kiropraktor Fredrik Vare som jag besöker med jämna mellanrum och sedan har jag många kloka kollegor på Aktivitus, alla med erfarenhet av elitträning att bolla med. Helt fantastisk att ha så många som vill hjälpa mig!

Du siktar på Comrades i vår, det här loppet måste vara ett fint kvitto på en toppform inför det?
Ja detta var ett rent träningslopp där jag tränade rätt hårt fram till torsdag före loppet. Så visst var jag lite nervös om jag skulle orka :). Det känns verkligen jätteskönt att få ett bra kvitto redan i mars inför Comrades och jag känner mig i bättre form än någonsin. Nu är det bara att träna vidare enligt Davids plan och hålla mig skadefri!

Det verkar ju inte bli något på 100 km i år, har du något annat spännande lopp du ska springa?
Just nu är det fullt fokus på Comrades vilket ska bli riktigt kul. I övrigt vill jag springa Höga kusten marathon igen i Nordingrå i sommar, det har blivit lite av rutin då vi brukar passera där på vägen upp eller hem från Ume. Ultravasan är ju ett måste och sedan är jag anmäld till RUN Winschoten 100km igen i Holland. Så ett 100km-lopp blir det i alla fall.

Intervjuad av Sandra Lundqvist
Foto: Sophia Sundberg

Sophia och Dan Välitalo  Foto: Sophia Sundberg

 

 

reddit