Inför VM 24h i Belfast

Snart bär det av till den gröna ön, Irland, för den 1-2 juli avgörs VM i 24-timmarslöpning i Belfast!
Ett 24-timmarslopp går kort och gott ut på att komma så långt som möjligt på 24 timmar. På VM i 24h tävlar man dessutom både individuellt och i lag, för de tre bästa resultaten per nation och herr respektive dam räknas samman och utgör ett lagresultat. Hela 300 löpare från 40-talet nationer är anmälda till det kommande mästerskapet, som dessutom har en öppen klass med hundratalet startande. 

Starten går den 1 juli klockan 12 och banan löper genom Victoria Park, som ligger nära hamnen och stadens ena flygplats. Banan är 1653 meter lång, flack och varvet springs motsols utan varvbyte. 
Banskiss
Det svenska landslaget utgörs av: 
• Dan Välitalo, Västerås LK (pb 240.873 km) 
• Johan Steene, IF Linnéa (pb 242.401 km)  
• Anna Grundahl, IF Linnéa (pb 229.890 km) 
• Maria Jansson, Kvarnsvedens GoIF (pb 250.647 km) 
• Sandra Lundqvist, Kristinehamn Multisport (pb 226.194 km) 
Dan Välitalo Foto: Privat
Johan Steene Foto: Privat
Anna Grundahl Foto: Privat
Maria Jansson Foto: Privat
Sandra Lundqvist Foto: Privat
En slagning i världsrankingen för åren 2016-2017 ger: 
• Antal män > 260km: 3 st 
• Antal män > 250km: 14 st 
• Antal män > 240km: 50 st 
• Bästa resultat, man: 263.127 km 
• Antal damer > 250km: 3 st 
• Antal damer > 240km: 6 st 
• Antal damer > 230km: 12 st 
• Bästa resultat, dam: 256.246 km 

Maria är regerande europamästarinna för andra året i rad och på senaste VM (Turin 2015) knep hon VM-brons. Damlaget tog då VM-silver och EM-guld och nu senast på EM (Albi 2016) tog damlaget, bestående av bl a Sandra och Maria, silver. Samtliga svenskar är mycket rutinerade och har sprungit fina mästerskap tidigare.

Herrlaget har dessutom lovat att pinna på lite extra – man räknar ju de tre bästa resultaten så Dan och Johan får springa för tre. Johan säger: “Jag är som vanligt helt trygg med prestationsförmågan hos den ena genusdelen av landslaget. Den andra halvan får svårt i lagtävlingen oavsett de individuella prestationerna. Men vi i herrlaget gillar svårt. Vi älskar det. Och så älskar vi damlaget.
Medföljande är landslagsledare Andreas Falk, Ulf Nilrud och Annika Nilrud.

Det är ännu lite för tidigt för att väderprognoserna ska vara tillförlitliga, men det lutar åt växlande molnighet och svalt väder utan större överraskningar. Det är ett perfekt löparväder som ger goda förutsättningar för topprestationer.

Landslaget lämnar svensk mark på torsdag (29/6). Arrangörerna har lyckats inkvartera samtliga landslag i samma område nära Belfasts stadskärna, så alla nationer samlas i en liten “VM-by” istället för att spridas ut på olika hotell. På fredag, dagen innan loppet, hålls presskonferens och tekniskt möte följt av invigningsceremoni med flaggparad kl 17:30.

Starten går kl 12 på lördag (1/7) och loppet pågår i 24 timmar. Vid slutsignal stannar samtliga löpare omedelbart och lägger ner en kloss med sitt startnummer där de står där och då, för att markera hur långt de hann på sitt sista varv. Resultatet utgörs av löpta varv * sträcka + sträckan från varvning till kloss. Den sista mätningen görs manuellt, varför det kan dröja lite tills det officiella resultatet finns tillgängligt. Klockan 18 väntar prisutdelning och bankett. Efter ceremonierna får löparna äntligen sova, efter ca 40h vakentid. Då har troligen laget sammanlagt sprungit ungefär lika långt som från Skåne till Schweiz, petat i sig 30000 kalorier och gått back ungefär det dubbla.

Hela landslaget är supertaggat och kommer att göra sitt allra bästa såväl på som utanför banan.

Hjälp gärna till med att heja fram löparna under helgen!

Slutligen, lite länkar: 

Ultradistans på Twitter  resp officiell hemsida
Svenska Friidrottsförbundet på Twitter  resp officiell hemsida
Loppet på Facebook  resp officiell hemsida
Startlista per nation och klass, inklusive personbästa
DUVs internationella resultatdatabas

Text: Annika Nilrud

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail