Ultrafestivalen i Skövde

Under helgen gick Ultrafestivalen i Skövde. Olika distanser är 1 timme, 6 timmar, 12 timmar, 24 timmar, 48 timmar, 100 km samt Backyard Ultra, allt på en 400 meters löparbana. I början när det var 48 timmar, 24 timmar och Backyard Ultra samtidig så var det ju full action direkt. Däremot sista sex timmarna på söndagen var det betydligt lugnare. Då var det endast 7 löpare kvar. Men likväl riktigt spännande. Tommy Tedenlund kom helt plötsligt igång ordentligt och med god support av Torill Fonn, med gedigen erfarenhet av hur en löpare känner sig efter 44 timmars löpning och vad en löpare har behov av då hoppade in och tog befälet över supporten. Till slut blev det 324,7 km av Tommy vilket för honom upp bland de 5 bästa på Sverige-listan.

Tommy Tedelund strax innan målgång på 48h
Foto: Ferike Pasthy

Vädret började fint och var kanske för varmt på fredagen men på lördagen kom det in regn och blåst. Söndagen återigen var fin. Totalt var det ca 125 deltagare på de olika loppen. Bästa dam på 48 timmar blev Cecilia Kallin från Västerås med 242,1 km. Ivan Bretan vann 24 timmar med 211,2 km. Christian Ritella vann 100 km med en tid av 8:20:53. Samtliga resultat går att hitta på Ultra Swedens hemsida.

På Backyarden var som vanligt Nina Eibring i topp. Det var intressant att följa de olika taktikerna. Tvåan (ettan i herrklassen) Mikael Elénius sprang rundorna på ca 35 minuter och Nina körde sina rundor på ca 40 minuter. I detta fall var det uppenbarligen den långsammare som drog det längsta strået.

Text och bild: Ferike Pasthy

reddit