Riksmästerskap i ultratrail

2018 kommer Sundsvall Trail arrangera det första svenska riksmästerskapet i traillöpning över ultradistans. Banan är 52 km och förhoppningen från arrangörerna är att banan kommer vara en utslagsgivande mästerskapsbana som lockar Sverigeeliten i ultratrail.

Hur länge har tävlingen funnits till?
2018 blir den blott andra säsongen för Sundsvall Trail, där Sundsvalls Orienteringsklubb är arrangörsförening. Idén föddes efter deltagande i Emelie och Killians lopp (Tromsö Skyrace) under 2016, jag kände mig inspirerad att visa upp skogen som ett grymt alternativ till fjället och samtidigt försöka återskapa den avslappnade och familjära atmosfären som Tromsö bjöd på – och klubben var inte svår att övertala.

Hur kom det sig att det blev RM på banan?
Det får du fråga friidrottsförbundet om 🙂
Skämt åsido, vi kontaktade dem under förra året och sa att vi gärna ville arrangera ett RM/SM om det låg i pipeline, tycker oss ha en riktigt fin mästerskapsbana att erbjuda, vacker som få och samtidigt rejält utmanande. Mycket bra feedback från löparna förra året i kombination med det faktum att en erfaren och stor klubb står som arrangör kan nog också vara delfaktorer.

Foto: David Holmberg

Berätta om banan?, (längd, höjdmeter, branta stigningar, tekniskt, lättlöpt osv)
I siffror får löparna tillryggalägga dryga 52 km med 1600 vertikala höjdmeter under loppet. Det är upplevelsen och äventyret som stått i fokus vid skapandet av banan och deltagarna tar sig från havsbandet längs älven Ljungan upp på bergen Omsberget och Midskogsberget där de möter partier av riktig vildmark. Den avslutande milen löps sedan på små tekniska stigar mot Sundsvalls friluftscentrum Södra Berget.
Sundsvall Trail är definitivt ett av de mer tekniska trailloppen över ultradistans i Sverige, mycket beroende på att loppet till >70% går på smala skogsstigar och i övrigt har enstaka partier med scrambling samt en del obanad löpning. Anledningen till de två sistnämnda terrängpartierna är att vi velat få löparna att uppleva några unika platser längs banan, där det sedan tidigare inte funnits några väl uppsprungna stigar. Till skillnad från debutåret har nu dessa stråk sprungits upp, vilket kommer leda till att det blir något mer lättlöpt 2018.
Slätberget, Nolbykullen, Omsberget, Midskogsberget och Fågelberget bjuder alla på stigningar mellan 100 och 200 höjdmeter och kommer göra löparna medvetna om att detta är den, i geologisk bemärkelse, sydligaste delen av Höga Kusten med betydande landhöjning och samtidigt riktigt vacker natur.

Foto: David Holmberg

Brukar loppet bli fulltecknat?
Förra året blev det fulltecknat och vi räknar med att detta upprepas tills i år, men det finns fortfarande 60 lediga startplatser till RM så är man på hugget kommer man kunna säkra sig en plats. Begränsningen med 150 startande per klass är satt av ren hänsyn till naturen då vi rör oss i skogsmarker med ett rikt djurliv och med stor artrikedom.

Foto: David Holmberg

Det verkar vara lätt att ta sig till Sundsvall om man läser er hemsida, hur bor man bäst dagen före loppet?
Boende bokas bäst på Hotell Södra Berget som erbjuder kanonfint boende precis vid målområdet, och därifrån går även bussarna till start på tävlingsmorgonen. Här finns det möjlighet att äta en gemensam pre-race middag, och förhoppningsvis kan vi upprepa fjolårets filmkväll med inspirerande trailfilmer på lördagskvällen. Vi kommer även erbjuda transport från målet till tågstationen för de som vill välja ett miljövänligt resalternativ till Sundsvall.

Stockholm marathon går dagen före ert lopp, reflektioner på det. Rent praktiskt hinner man ju båda 😉
Dubbeln vore förstås respektingivande, men visst förstår vi att vissa ställs inför ett dilemma. Samtidigt bjuder vi på helt olika upplevelser och hoppas kunna locka de bästa traillöparna till Sundsvall. Vad är väl 42 km asfaltsnötande mot 52 km skogslöpning med havsdoft, hällmarker och urskog toppade med en våffla med norrländs hjortronsylt efter målgång.

Banprofil
Bild från sundsvalltrail.se

Text: Sandra Lundqvist
Bild: David Holmberg

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail