SM 100 km 2018 på väg mot rekordsiffror!

Med tre veckor kvar till SM i 100 kilometer i Helsingborg ser det ut att bli rekordstort antal deltagare i SM-klassen. I skrivande stund med drygt tre veckor kvar till start är det 48 anmälda i SM-klassen och ytterligare 18 löpare i motionsklassen på 100 kilometer. Detta gör evenemanget till det största sedan det arrangerades i samband med Stockholm Ultramaraton 2015 och det största Svenska Mästerskapet på 100 kilometer någonsin. Och då har hälften av anmälningarna kommit in de sista 10 dagarna.

– Jag tror att det är flera faktorer som gör att det är många som vågar utmana sig själv på 100 kilometer. Att loppet går på en snabb och flack bana längs vår vackra strandpromenad i Helsingborg gör så klart mycket. Men sen har vi ett väldigt gott rykte som arrangörer vilket gör att många känner att de faktiskt vågar testa på distansen. Det är också få andra distanser som man faktiskt kan vara meed och tävla på ett svenskt mästerskap utan att kvala så det här är en once in a lifetime för många, något som vi tycker är riktigt kul, säger Erik Alnervik tävlingsledare för SM 100 km.

Favorittippad på damsidan är regerande mästarinnan Frida Södermark som tävlar för Tjalve IF. Frida är nyss hemkommen från ett av världens största och mest prestigefyllda ultralopp, Comrades 90 km i Sydafrika, där hon sprang in på en meriterande 13:e plats.
På herrsidan är det även här regerande mästaren André Rangelind, IF Göta, som är stor favorit. André vann SM både 2016 och 2017 och utmanas främst av förra årets 2:a Linus Wirén som tävlar för Hälle IF.

Loppet avgörs på torsdag den 5 juli under SM-veckan i Helsingborg / Landskrona. Tävlingstiderna är 07:30 – 21:30 och starten går på Gröningen som är ett av klusterna för tävlingarna i Helsingborg.
Det finns fortfarande ett antal platser kvar, anmälan görs här.

reddit