Ultravasan – en tradition för Helen

Ultravasan arrangerades för femte gången den 18 augusti 2018. Sträckan för loppet mellan Sälen och Mora är 90 km och starten går redan kl 5.00 på morgonen. En av deltagarna i årets lopp var var Helen Sandberg från Lidköping. Hon har sprungit samtliga lopp och planerar inte att sluta.

Vem är du?
Får man kalla sig tjej fast man precis har passerat 50-strecket? Jag har en go familj med man och två snart vuxna söner och bor i Lidköping. Där har jag jobbat som egenföretagare i många år….

Hur länge har du sprungit ultra?
Jag sprang min första ultra, ett 12-timmars Midsommarhelgen 2010 i Trollhättan. Jag hade som längst sprungit 25 km innan, men lyckades gå/springa drygt 81 km den natten, och var den lyckligaste på jorden där och då.

Varför fastnade du för det?
Svår fråga, det var något speciellt, en meditativ känsla, nyfikenheten att få veta, hur långt klarar jag egentligen? Och sen hade jag läst att man hade med sig fika på långpassen – jag gillar att fika ? .

Hur kommer det sig att du deltar i Ultravasan varje år?
På grund av Inge Assarsson, min bästa ultraspringkompis som också sprungit alla 90-loppen och Lidköpings VSK, bästa träningsklubben – det har blivit en sån härlig tradition och social upplevelse varje år. Sen är ju hela loppet fantastiskt välarrangerat och skogen, soluppgången, myrarna, stigarna, fåglarna, medlöparna – allt är ju magiskt!

Har du något tidsmål med loppen?
Alltså, den stora medaljen (inom 11 timmar) lockar ju mer än den lilla, men målet är alltid att i alla fall ta mig till Mora oavsett vad som händer på vägen.

Vad är det bästa med UItravasan?
Känslan efteråt – ”jag klarade det igen”!

Bor ni i starten eller i målet?
Vi bor i stugor på Kläppen några km från starten.

Varför har ni valt just det alternativet?
Lugnt och skönt, nära till starten. På lördag kväll är det ett gött eftersnack med ”värstingberättelser” om vilken sträcka som var jobbigast o s v, massor med skratt. De som sprungit stafetten brukar ta en härlig morgonrunda upp till toppen på söndagen, (vi ultralöpare tar sovmorgon ? )

Har det alltid varit så?
Japp, vinnande koncept kan man säga, när det gäller gemenskap och löparglädje.

Planerar du att delta nästa år?
Självklart, det pratade vi redan om vid frukosten.

Medaljprydda löpare
Foto: Privat

I herrklassen segrade Fritjof Fagerlund på tiden 6.01.55 vilket är den näst snabbaste tiden i loppets historia.
Patrik Reagan kom på andra plats medan Didrik Hermansen från Norge kom på tredje plats.
Banrekordet är från 2015 och lyder 5.45.08 och innehas av Jonas Buud.

På damsidan segrade Alexandra Morozova från Ryssland på nytt banrekord för damer, 6.43.55 Fjolårssegraren Ida Nilsson kom på andra plats och Sarah Bard från USA tog tredjeplatsen.

Artikel på Trailrunning Sweden

Artikel i Spring LFA

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Helen Sandberg