Svensk Cup i Backyardultra

På ett backyardlopp ska de tävlande springa en sträcka av 6706 meter (4,1666… miles) på mindre än en timme. När sträckan är avklarad kan återstående tid, upp till en hel timme efter starten, användas till återhämtning samt intag av energi och dryck. För sedan, exakt en timme efter starten, går en ny start och samma sträcka ska återigen avverkas. Denna procedur upprepas timme ut och timme in. Tävlingen är slut först när det bara finns en ensam löpare kvar som klarar hela sträckan på utsatt tid. Det är alltså en ”herre på täppantävling” där de tävlande en efter en blir utslagna då de ger upp. En tävlingsform som verkligen visar på vem som vill mest!

Big Backyard Ultra, originalet är sprunget ur huvudet på en man med otvungen ultrakärlek och fascination över människans lust att söka sina egna gränser, Mr Gary Cantrell, i ultrasammanhang kallad Lazarus Lake. Laz är även upphovman till andra geniala äventyr som Last Annual Volunteer State Road Race, A Race For The Ages och Barkley Marathons. Big Backyard Ultra springs på en, som Laz uttrycker det ”candy ass trail”, som finns på hans egen skogsfastighet eller ”gård” i Tennessee. Gården heter the Big Farm efter en av familjens hundar, Big. Därav Big backyard.

Det 4,16666667 miles långa varvet summeras därmed upp till 100 miles på 24 timmar.

Tävlingsformen växer i Sverige och fler och fler Backyards dyker upp i tävlingskalendern.

IF114 Sport har nu startat Svenska Cupen i Backyardultra. Cupen består av 4 fristående lopp, ett lopp per årstid.

Deltävlingar
9 mars 2019 Säfsen Vinterbackyard
30 maj 2019 Örebro Backyard Ultra
3 augusti 2019 Säfsen Sommarbackyard
5 oktober 2019 Kvinnersta Backyard Ultra

Svenska Cupen i backyardultra på Facebook

reddit