Spartathlon 2018

Det var rekordmånga svenskar som stod på startlinjen till Spartathlon 2018. Behnam Kamrani, Ivan Bretan, Dan Välitalo, Jan-Erik Ramström Anders Hellner, Henrik Lowemark, Joacim Martinsson, Ken Hakata och Rickard Hallgren samt Maria Hed, Linda Bengtsson, Sandra Lundqvist, Jessica Aideborn och Anna Grundahl. Kl 7.oo startade den 246 km långa resan från Akorpolis i Aten till statyn av Leonidas i Sparta.

Väderprognosen för loppet varnade för en medicane, Zorba, en stormliknande cyklon som ev skulle komma att drabba området för loppet. Skolor stängdes och flyg- och tågtrafik ställdes in.
Spartathlon däremot planerades att genomföras enligt plan.
Artikel om Zorba i Aftonbladet

Starten vid Akropolis på fredagsmorgonen bjöd på lätt regn och en ganska hård vind. Förväntansfulla och pirriga löpare sprang iväg i gryningen. De första 8 milen av loppet, upp till Corinth, springs väster ut och sträckan bjöd på en stark medvind. .

Corinth-kanalen

Vinden avtog nu och det blev lite kvalmigt och fuktigt. Regnet och kom och gick och framemot kvällen började det blixtra och åska. Några av svenskarna hade fått kasta in handduken av olika anledningar. En av dessa anledningar var nerkylning pga av regnet och vinden. Förväntningarna när väskan skulle packas för ett lopp i Grekland är kanske inte att man ska behöva ullunderställ och regnkläder…

Natten kom och berget Sangas ska bestigas. Dimman låg tät och regnskurarna avlöste varandra samtidigt som vinden tilltog.

Stormen Zorba tog sen sitt grepp av Peloponnesos, området för sista delarna av Spartathlon. Hårda vindbyar och stora mängder regn hindrade dock inte 4 av svenskarna att nå målet i Sparta.
Henrik Lowemark, Dan Välitalo, Jan-Erik Ramström och Linda Bengtsson var samtliga finishers i detta tuffa lopp.

Dan, Jan-Erik, Henrik och Linda får sina välförtjänta medaljer

Snabbaste herre var Yoshihiko Ishikawa från Japan med tiden 22:55:13.
Snabbaste dam var Zsuzsanna Maraz från Ungern med tiden 27:05:28
Bästa svensk var Dan Välitalo som kom på nionde plats med tiden 26:05:34
Samtliga resultat

Dagen efter loppet hölls traditionsenligt “The Spartan Mile” på löparbanan bakom Leoinads. På grund av bristfällig information från arrangörerna angående utlämningen av drop bags missade svenskarna starten och fick göra ett eget heat. Joacim Martinsson stod som segrare i det svenska heatet med tiden 1 min 32 sek. Totalvinnare blev spanjoren Juan Andrés Camacho på tiden 1 min 6 sek.

Text och bild: Sandra Lundqvist

reddit