Ultraåret 2018

Vi lägger ytterligare år bakom oss. Ett år med många fina prestationer inom ultralöpningen. Ultra växer starkt i Sverige och siffran för antal fullföljande i olika lopp går stadigt uppåt. Under 2018 arrangerades det 64 ultramaratonlopp, vilket är fler än någonsin.

Nedan följer några av de framgångar som skördats under 2018.

Riksmästerskap och landslag
Riksmästerskapet i 24h arrangeras i Skövde under ett varmt dygn. Linda Bengtsson och Ivan Bretan korades som Riksmästare.

För första gången arrangerades ett Riksmästerskap i ultratrail. Sundsvall Trail stod bakom arrangemanget och som första Riksmästare i Ultratrail korades Roman Ryapolov och Zara Lundgren.

Under VM i 100 km i Sveti Martin na Muri i Kroatien hamnade 3 svenskar på top 10. Fritjof Fagerlund och Elov Olsson kom nia, resp tia. Kajsa Berg kom även hon på nionde plats.

Trail-VM gick bra för Sverige och damerna fick en fin femte plats som lag. Laget bestod av Johanna Bygdell, Kristin Berglund och Fanny Borgström. Tävlingen arrangerades i maj i Penyagolosa, Spanien.
På herrsidan placerade sig Johan Lantz på en 20:e plats och Elov Olsson kom på 53:e plats.

EM i 24h gick i Rumänien i Timisoara 26-27 maj. Anna Grundahl lyckades bäst och slutade femma på 228 km. Johan Steene placerade sig som åtta på 247 km.

SM 100 km arrangerades i samband med SM-veckan i juli i Helsingborg. Linus Wirén stod som segrare i herrklassen med nytt personligt rekord, 7:09:48
Frida Södermark tog återigen SM-guldet på damsidan på en tid som löd 8:38:25

Under VM i skyrunning ultra i Skottland i september tog André Jonsson ett fint VM-silver.

Nya lopp
Trans Sweden är Sveriges längsta lopp och arrangerades bara en gång i sitt nuvarande utförande. Loppet mäter minst 500 km och starten gick i Stockholm och målet var beläget i Strömstad. 11 löpare tog sig i mål.

Backyard-loppen växer i antal och under året kunde man tävla på inte mindre än 7 olika lopp. Under 2019 kommer det även finns en Backyard-cup och loppen växer ännu mer i antal.

I tävlingskalendern har det kommit till några nya lopp och ultror.
Uka Pain (vilket betyder vilken möda på Älvdalska) i Älvdalen är ett lopp på 50 km som arrangerades för första gången 2018. 1400 höjdmeter på 50 km är utmaningen i det loppet

Nya rekord
2018 togs många rekord inom ultralöpningen, Det svenska rekordet för herrar på 6-dagars togs av Johnny Hällneby på tävlingen i Augusta, USA i maj. Det nya rekordet är 880,311 km.

Även på damsidan sattes det rekord på 6-dagars. Kristina Paltén sprang 721,790 km i Ungern. Även det näst bästa resultatet av en kvinna på 6-dagars presterades under 2018. Lena Jensen sprang 706,882 km under samma lopp.

Johan Steene sätter världsrekord på Backyard med 68 varv!

Ida Nilsson sätter en FKT, Fastest Know Time genom Grand Canyon. 7.29.16 blev tiden och sträckan mäter 63,5 km med 3600 höjdmeter.
Även Emelie Forsberg sätter en FKT, på Kungsleden mellan Abisko och Hemavan i norra Sverige.
4d, 21h, 45m, 28s tog det för Emelie att springa de 450 km’arna.

I tävlingen Fotrally går man 5 km/h tills det bara återstår en person. Richard Andersson vann för andra året i rad, dessutom på en ny rekordtid, 87 timmar 48 minuter!