Björnfrossa – Naturskönt, krävande och godhjärtat

Björnfrossa ultramaraton är ett drygt 62 km långt löplopp i Gästrikeskogarna. Loppet går huvudsakligen längs Gästrikeleden, Lenåsleden och Fäbodleden och arrangerades första gången förra året. Start och mål sker vid Kungsbergets Fritidsanläggning, ca 25 km norr om Sandviken.
Den sammanlagda stigningen under loppet är minst 1200 höjdmeter. Området sägs vara björntätt, därav namnet.

Idén till Björnfrossa ultramaraton föddes under 2017 då flera likasinnade Sandvikenbor träffades för gemensamma löpturer med fokus på njutning av Gästriklands skog och natur i jakt på nya pärlor. Nya vänskapsband knöts och i olika konstellationer sprangs såväl delar av den tänkta bansträckningen som hela, och under dessa turer beslutades att här vill vi genomföra Gästriklands första ultramaraton och låta andra löpare också få njuta av vår ”hemmaplan”.

Från hemsidan

Knappt en vecka efter att anmälan öppnade blev loppet är fulltecknat.

Stefan Ehrin från Gävle var den man som snabbast sprang genom banan. För det är så arrangörerna ser på det. Alla är vinnare men vissa tar sig till målet snabbare än andra.
Zara Lundgren var snabbaste tjejen.

Stefan Ehrin, herrsegrare. Foto: Anna-Karin Bodell
Zara Lundgren, damsegrare och och totaltrea. Foto: Anna-Karin Bodell

Fredrik Norlin, en av arrangörerna,
Beskriv arrangemanget med 3 ord.
Naturskönt, krävande och godhjärtat.

Hur avgjordes det hur lång banan skulle vara?
Vi var några löpare som sprang sträckan som ett träningspass och efter det var vi eniga om att det skulle bli ett fint lopp.

Vad var målet med att göra tävlingen?
Vi gör detta som en kul grej. Vi har inget vinstintresse, men gillar nöjda deltagare.

Hur såg deltagarantalet ut jämfört med förra året?
I år kom 70 löpare till starten vilket var 15 fler än förra året. Vi vill hålla loppet litet och personligt och kommer att hålla oss på samma nivå även nästa år.

Det här med björnarna, finns de i närheten? Eller vart kommer namnet ifrån?
Det finns gott om björnar i trakten, men det är skygga djur som undviker människor så gott de kan. Det har ännu inte inträffat på något lopp, men Ibland händer det att folk står öga mot öga med en björn längs leden.

Samtliga resultat

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Anna-Karin Bodell