Han sprang jättelångt

Längs Roslagsleden mellan Grisslehamn och Norrtälje går loppet Jättelångt. Sträckan som ska avverkas är ca 70 km och på hemsidan kan man läsa: Det är jättelätt att hitta men alla kommer att springa fel någonstans… så sträckan blir ibland lite längre.
Sträckningen är vacker med grusvägar, stigar, körvägar, hagar, skogar, stränder och hav. Dagen bjöd på solsken och en temperatur upp mot 28 grader.

I resultatlistan hittar vi Per-Magnus Hedén som springer för Team Skägglav.

Vart kommer namnet skägglav ifrån och vilka är Team Skägglav?

Team Skägglav bildades på Enebybergs IP 2015 när jag och en arbetskamrat bestämde oss för att testa att springa Björkliden Arctic Mountain Marathon (BAMM) 2016. Och vi skulle inte raka oss förrän tävlingen var över, så namnet kom naturligt efter hur vi såg ut och att vi älskar natur/fjäll.
Team Skägglav består av Stefan Hallberg född -86 boende i Åkersberga gift och har två mindre barn och jag Per-Magnus Hedén född -71 boende i Vallentuna gift och har snart två vuxna barn på 16 och 18 år.
Det är jag som sedan fortsatte med att tänja gränser i form av ultralöpning och skägget blev kvar. Stefan har legat lite lågt men så sent som häromdagen så hördes vi och prel pratade om BAMM 2020, vi är inte arbetskamrater idag men är goda vänner.

Hur kom det sig att du började springa ultralångt?
Jag har sprungit en hel del Fjäll-OL när jag var yngre med min far som tidigare var landslagslöpare i orientering och intresset för tuffare typer av löpning har alltid lockat.

Varför lockar det med långa sträckor?
När jag väl sprang marathon så lockade längre distanser men gärna på vackra platser och i terräng.

Jättelångt, gillade du loppet?
Det jag gillade med Jättelångt och andra ultralopp i Sverige är den lilla grupp löpare som ska möta sina egna demoner och att man ofta stöttar och hjälper varandra, ett skön liten skara människor helt enkelt.
Jättelångt hade riktigt fina sträckor och jag gillar när det är en enda sträcka från start till mål.

Det sägs att loppet har “felspringningsgaranti”, sprang du fel nånstans?
Ja, jag använde felspringningsgarantin, vi sprang fel vid ett tillfälle tidigt i loppet.

Det var ganska varmt, hur tacklar du värmen bäst?
Det var distansrekord för mig och det i kombo med rätt varmt väder gjorde mig lite nervös. Men med lägre tempo, laddat med mat och vätska ordentligt innan loppet samt rikligt med elektrolyter i sportdryck och gels så kom jag i mål. Det var visserligen en chansning med gels/sportdryck då de kom med posten dagen innan tävling, hade ingen erfarenhet av dem men det gick bra. Själva värmen gick bra men jag är känslig för vätskebrist så förutom min camelbak så drack jag så mycket jag bara kunde vid varje vätskestation utan att må illa.

Vatten är bra till mycket.

Blev loppet som du hade tänkt?
Jag hade ett mål innan och det var att komma i mål och kanske klara 8 timmar och med tanke på värmen så är jag supernöjd med att klara båda målen.
Och att min kropp var med mig hela vägen samt fick nöjet att få springa ihop med en ny bekantskap David Åhman (som sprungit 100miles tidigare) från ca 10km och ända in i mål. Vi hjälpte varandra, pratade mycket och tog sista steget över mållinjen exakt samtidigt.
Så nu blir man ju sugen att testa ännu längre, 50miles vore ju kul att klara som nästa mål!
Nu längtar jag ut i skogen igen, bara träna som kroppen vill, njuta av naturen, friheten, endorfinerna och att få vara frisk och att få uppleva dessa utmaningar – jag LEVER helt enkelt när jag tränar/tävlar ultralöpning

Loppets egna öppnare

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Privat

reddit