Marias första ultra

Maria Skirmark beskriver sig själv som en småländsk tanta mitt i 40årskrisen. Hon bor med sin man och  man och dotter och gillar att resa bort från civilisationen med Jeep och taktält, pula i trädgården och träna förstås.
I juni sprang hon för första gången en ultra genom att genomföra Öland Ultra 50 km.

Hur kom det sig att du ville testa att springa ultalångt?
För att det är mycket jobbigare att springa korta lopp! Då vaknar tävlingsdjävulen i mig och vill springa så fort det går. Tänk vad mycket man missar med pulsen sprutandes ur öronen! Stämningen runt evenemanget, prata med medlöpare och inte minst naturupplevelserna man kan få, det är helt underbart att vara ute i naturen!
Ickelöpare tycker att jag inte är riktigt klok men det är nåt häftigt med att veta att jag klarar av att hålla igång så länge, lite av en egoboost!

Beskriv känslan i benen under slutet av loppet
Ujujuj! Det var stelt och kändes nästan som muskelbristningar i låren. Sanden i slutet av loppet var riktigt kämpig för det är inget jag brukar springa i annars.

Beskriv känslan inuti kroppen
Det var nog dom flesta känslorna loppet igenom! Allt från ”är det verkligen sant att jag ska springa 5 mil nu”, ”wow, vad vackert det är” till ”jag vill lägga mig ner här och dö” och ”NEJ, JAG SKA I MÅL! JAG SKA HA MIN MEDALJ!!”.

Hade du planerat något speciellt upplägg för loppet?
Är inte alls strukturerad, läser inte in bansträckningen, ingen strategi med maten. Tar det mer som det kommer, försöker hålla lugnt tempo i början, dricker lite här och äter liter där. Är inte alls prestationsinriktad, okej då, lite men jag loppar numer för att få en skön upplevelse.

Hur tränar du?
Jag mystränar! Tränar det jag känner för, när jag känner för det. Löpträningen blir ca 7-10 mil i månaden, mest stigar och grus. Sällan högintensivt.

Springer du enbart eller tränar du andra grejer också?
Det kan bli mtb-cykling, längdskidåkning, snowboard och bouldering när axeln tillåter.

Vad tycker du bäst om när det gäller löpning?
Det absolut bästa är att få komma ut i naturen. Älskar den svenska naturen med alla årstider! Dom bästa löpturerna är när snön har vräkt ner hela dagen och fullmånen tittar fram på natten. Ut i skogen utan pannlampa och låta månen glittra i dom snötäckta träden, MAGISKT!!

Kommer du att springa fler lopp som är längre än maradistansen?
Självklart! Redan anmäld till Ultravasan 45 och The Bridge Backyard Ultra. Mitt stora mål just nu är att avsluta Vasaloppstrippeln med UV90 nästa år.

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Privat

reddit