Rebeca, support på Badwater

Världens kanske varmaste lopp är 217km non-stop från Death Valley till Mt. Whitney, nämligen STYR Labs Badwater® 135.

Starten går i Badwater, Death Valley en öken i Kalifornien, som är Nordamerikas lägsta punkt med 85 meter under havsnivå. Målet är i Whitney Portal 2530 meter höjd. The Badwater 135 banan går över 3 berg med totalt 4450+ höjdmeter och 1850- höjdmeter.
Det är vid Furnace Creek, som löparna passerar, som jorden högsta temperatur är uppmätt, 56,3 grader. Så förutom loppets längd och höjdskillnad är även hettan en stor faktor.

Rebeca Ehrnrooth var i år support till Ray Sanchez, en amerikan från Sacramento i Kalifornien som gjorde sitt tolfte Badwater 135.

Crewing innebar att vara del av ett fyra person team som stannade och gav dricka och proviant varje mile, se till att löparen är nedkyld och göra pacing. Jag sprang brevid Ray ungefär 50 miles totalt. På amerikanska lopp är det vanligt att ha en pacer.

Rebeca beskriver sig själv som en 43-åring med passion att löpa. Hon är uppvuxen i Småland, studerade i Stockholm och numera bosatt och verksam i London.

Jag uppskattar allt som har med friluftsliv att göra under fritiden och springer gärna så ofta jag kan även om bara till jobbet. Jag är en ’mid-packer’ som har avslutat alla lopp jag gjort i regel någonstans i mitten av fältet.

Hur länge har du sprungit ultra och vad var det som gjorde att du började?
Jag har sprungit ultra i ungefär i fem år. Jag kom standard vägen till ultralopp. Efter 20 maraton var det inte längre en utmaning. Jag har alltid tyckt om att träna på stigar i skogen. Jag trodde inte att jag kunde löpa 75km på en gång men när jag försökte första gången gick det bra och jag provade längre distanser. För mig är det magiskt att testa de egna gränserna. Jag tycket att gemenskapen inom ultralöpning är fantastiskt. Någon sade att om du springer maraton och ramlar har ingen tid att hjälpa dig för att alla tänker på sin tid. Om en medlöpare skadar sig under ett ultralopp rusar alla till hjälp. Det finns ett grym sanning i detta.
Ultralopp kan innebära extrem omgivning tex det kan vara farligt att bli nedkylt på en bergstopp utmattad och skadad med lång väg till nästa kontrollstation.
Ultralöpare är medvetna om riskerna och hjälper varandra.

Vad var det som gjorde att du flyttade från Sverige?
Jag är bosatt i London sedan 1998. Efter studier på Handelshögskolan i Stockholm var tanken att testa finansbranschen i London under en tid. Jag tyckte om det och stannade.

Hur ser ultralöpningen ut där?
London har många löparklubbar och det är lätt att hitta träningssällskap. Jag springer gärna på Hampstead Heath vilket är en park i norra London som har olika förlängningar. Jag har varit ute på Hampstead Heath och sprungit hela natten med pannlampa för att träna inför längre lopp. Om du är där tidig morgon kan du vara nästan ensam vilket är ovanligt för London. Jag är delägare i en affär specialiserad på ultra- och multi-stage löpning (myRaceKit.com). Länkat till affären finns ett nätverk av ultraentusiaster och vi har ordnat flera evenemang för att sprida kunskap och intresse om ultralöpning. Senast ordnade vi kvällar med Lizzy Hawker som talare. (Lizzy Hawker har vunnit UTMB fem gånger och var världsmästare i 24h löpning).

Berätta om Marathon des Sables!
I april 2019 deltog jag i Marathon des Sables f
ör första gången. Detta är ett multi-stage rage (ungefär 250km under fem etapper) där löpare är helt självförsörjande förutom vatten och vindskydd på natten. Loppet äger rum i Sahara i Marocko och går över varierande ökenlandskap. Detta är ett av de mest kända och kanske äldsta multi-stage racen. Distansen är inte svår i sig utan det är kombinationen av väder, hetta dagtid och kalla nätter, ransonerad vattentillgång, fysisk ansträngning med begränsat kaloriintag, sova på marken i ett öppet tält med åtta andra, löpa med tung ryggsäck och att fixa sin packning varje dag som gör MdS till en utmanning.
Jag tog lättaste tillåtna ryggsäck med 6.5kg utan vatten, vilket innebar att jag hade lägsta antalet kalorier under regelverket med mig. Jag har aldrig varit så hungrig. På nätterna i tältet pratade alla om vad de skulle äta när de kom tillbaka till civilisationen. Sandstormarna på nätterna gjorde att du fick sand överallt. Jag trodde att jag hade blivit solbränd under loppet. När jag hade möjlighet att duscha efter en vecka tog det tre duschar att få bort all sand. Då var solbrännan också borta. Landskapet du springer i är unikt, sanddyner, saltplatåer och stenöknar. Kanske beroende på omständigheterna men vänskapen mellan löparna och de du bor med i ditt tält är något speciellt.
MdS är en fysisk och mental ansträngning. Du får inblick om dig själv.

 

Hur kom det sig att du var support på Badwater?
Badwater 135 är ett lopp jag gärna skulle vilja springa. Det är ett lopp på 217km från USAs lägsta punkt (Badwater Basin i Death Valley) till USAs högsta punkt Mount Whitney (loppet slutar vid Mount Whitney Portal). På vägen passerar du två branta bergskedjor och en avslutande klättring från Lone Pine till Mount Whitney. Racet har ungefär 100 deltagare och det är så populärt att det att är svårt att komma in. Processen att komma in tar några år. Ett sätt att förbättra sina chanser att komma in är att erbjuda sig att vara ’crew’ till en deltagarna.

Det var svalare i år och det blev banrekord på både herr- och damsidan. Hur påverkade det loppet?
Vid starten vid Badwater 135 i år var det “bara” 53 grader. Detta ansågs som ett kallt år bland erfarna deltagare. Nattetid finns det stark vind i Death Valley så det är som att känna en hårfön på fullt ös utomhus. Omgivningen är enslig och det finns få ställen där du kan stanna för svalka. Tom bilen med luftkonditionering är inte kall efter ett tag. Att inte bli överhettad och att hålla vätskebalansen rätt är mycket viktigt.
Det finns tre startgrupper, kl 20, 21.30 och 23. Erfarna löpare och elit startar kl 23. Japanen som vann,
Yoshihiko Ishikawa slog nytt rekord med 21h, 33 min, 1 sec.
Löparen som jag hjälpte var ute 34.5h. Spekulanter som vill springa Badwater 135 gör rätt i att besöka loppet innan. Det fordras stor logistik för löpare med detaljerad förberedning. Att förstå hur varmt det är och hur din kropp reagerar är viktigt.

Vilket är ditt nästa lopp?
Ultra Tour Monte Rosa – UTMR. Jag skall springa Three Valleys – vilket är 100km versionen. Förra året sprang jag fyra-dagars loppet (170km över fyra dagar). Racet går runt Monte Rosa och det är ett mindre och tuffare race än UTMB. Man får ett ny definition av vad klättring innebär. Naturen är enastående. Om allt går bra ska jag försöka 170km som single stage under 2020. Små steg i taget.

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Privat