En ultravecka i ordets alla bemärkelser

Årets kanske största löparfest är nu i full gång i byn Chamonix-Mont Blanc. Jag pratar givetvis om UTMB veckan! 10.000 löpare från 100 olika nationer har samlats i den lilla byn i de franska bergen. För att inte tala om alla nära och kära som är här för att supporta. Och just ja, ambassadörerna för all världens lopp och sportvarumärken som ska visa upp sig. Minst sagt mycket folk. Men så är det ju en fest. Gatorna fullkomligt myllrar av entusiasm och förväntan. Så även under onsdagskvällen när vinnarna av TDS gick i mål.

Pablo Villa Gonzalez tog ledningen redan 66 km in i loppet och släppte den aldrig. Hans sluttid blev 18 timmar, 6 minuter och 13 sekunder. 13 minuter före tvåan Dmitry Mityaev. TDS – Traces des Ducs de Savoie – räknas som ett av de tuffaste loppen, till och med mer tekniskt än själva UTMB. I år hade dessutom banan förlängts från 121 km till 145 km. 

Damernas lopp var en jämn kamp, men mot slutet drog förra årets vinnare Audrey Tanguy ifrån Hillary Allen och gick i mål på 21 timmar, 36 minuter och 15 sekunder. Men kanske mest imponerande var ändå Hillary Allen. För två år sedan var hon med om en allvarlig olycka som nästan kostade hennes liv under Tromsö Skyrace. Rehabiliteringen kantades av bakslag. Under sommaren har hon med full kraft tagit sig tillbaka och slutade igår på en fantastisk andraplats med tiden 21 timmar, 52 minuter och 46 sekunder.

Vår svenska stjärna Anna Carlsson gick i mål som fjärde kvinna på TDS! Hon hade hoppats på att kvalificera sig topp 10, och att vara så nära en pallplacering är fantastiskt. Ett stort grattis!

Ultraveckan fortsätter: på torsdagsmorgonen går starten till OCC. Under fredagen startar CCC och senare den kvällen startar UTMB! Äventyrsloppet PTL pågår fortfarande för den som vill följa det 30 mil långa äventyret i bergen.

Ni kan följa loppen live här:

Text: Josefin Torenfält
Foto: UTMB

reddit