Inför VM 24h

Sveriges landslag i VM i 24h består av Maria Jansson, Dan Välitalo och Johan Steene. Uttagna var också Ivan Bretan och Anna Grundahl men har tvingats lämna återbud. Sverige kommer endast att tävla individuellt då lagklassen kräver 3 deltagande herrar/damer.
Supportteamet bakom det svenska laget är Annika och Ulf Nilrud samt Andreas Falk.

Tävlingen går i franska Albi till helgen, den 26-27 oktober. Under tävlingen kommer tidsomställning till vintertid att ske men tävlingstiden ändras inte utan är 24 timmar. 

startlistan hittar vi 215 herrar och 155 damer. 45 nationer är representerade.

Hur går formtoppningen?

Dan: Har släppt på träningen nu. Kunnat träna på bra hela året så det känns som att jag är där jag vill vara förberedelsemässigt. Nu gäller det att hålla sig frisk och inte dra på sig någon höstförkylning.
Maria: Tack bra, som vanligt tenderar jag till att glömma bort all träning som gjorts när man väl trappar ner samt att jag blir livrädd så fort jag ser dagisbarn. Tänker att deras baciller ska Mike Powell-hoppa ner i halsen på mig.

EM avgjordes 2016 också i Albi. Då med rekordloppet av Maria Jansson på 250,647 km. I år är banan något förlängd. Hur ser ni på den “nya” banan?

Dan: Marias lopp 2016 är något man kommer att komma ihåg livet ut. Det hon gjorde då var helt fantastiskt! Det går alltså att springa riktigt långt i Albi.
Förlängningen av banan till årets lopp är positiv. 1500 m är helt ideal varvlängd tycker jag. Dessutom får man ju nu se lite nya delar av Frankrike.
Det fanns en ganska tvär 180 graders sväng på den gamla banan som jag hoppas dom har gjort lite snällare till i år.

Maria: Det blir nog bra, mellan 1500 och 2000m brukar passa bra.

Supporten, Annika och Ulf Nilrud tillsammans med Andreas Falk har tidigare supportat Sverige på mästerskap och har tillsammans med löparna svetsats samman till ett riktigt starkt team. Det har också andra länder uppmärksammat och påpekat vid flera tillfällen.

Hur känner ni er inför mästerskapet? 
Nilruds:
Träningen har gått fint under sommaren och vi känner oss i absolut toppform. Vi har planerat, laminerat och programmerat och står nu redo att checka in teamets kanske tyngsta bagage. Vi har ett synnerligen rutinerat och starkt gäng att supporta och ser verkligen fram emot deras framfart i helgen!
Andreas Falk: Vi hade en träff med alla förra helgen och det kändes mycket bra. Alla är taggade och jag har en bra känsla.

På torsdag den 24 oktober åker löpare och support till Frankrike.
Vi önskar dom stort Lycka Till!
Länk till liveresultat

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Annika Nilrud