Big Dog’s Backyard

På lördag den 19 oktober kl 06:40 (lokaltid) går starten på Big Dog’s Backyard Ultra 2019 World Championship i Tenneessee USA. Från Sverige kommer 6 löpare att stå på startlinjen. Anna Carlsson, Lisa Amundsson, Pernilla Otto, Torbjörn Gyllebring, Per-Ola Övid Axelsson och Niclas Gällentoft.

Hur fick du din plats?
PerOla:
Jag skrev till Laz och berättade att jag vunnit fotrally på 72 timmar i 5 km/h-fart.
Anna:
Jag fick för mig att testa backyard i Älvdalen då Laz var där och fick en inbjudan till Big’s efteråt.
Niclas:
Jag fick eller rättare sagt sprang mig till Golden ticket platsen på BUS, Backyard Ultra Sydkusten i somras på Sweden Runners backyard i Trelleborg. Tog hem segern och kämpade mot min fantastiska vän Mikael Antonsson och vann på 35 varv. Fantastisk känsla när allt var över och målet jag satt upp var i hamn. Det fanns bara ett alternativ, att vinna BUS o biljetten!!
Lisa:
Jag anmälde mig på hemsidan.
Torbjörn:
Jag krigade till mig en Golden Ticket på Norges första riktiga backyard Østmarka Last Man Standing. Det var 33 varv med temperaturer från ett par minus till ~10 plusgrader. 150+ höjdmeter ömsom motionsspår, obanat och ibland något som gick att springa på. Det var nog det grisigaste jag gjort, det gick aldrig lätt men det gick.
Pernilla:
Jag ansökte med mina 30 varv från Älvdalen backyard 2018 och mina 36 h på fotrally.

Hur är formen inför loppet?
PerOla:
Formen är någorlunda bra. Har slagit mina tidigare årsrekord för distans och höjdmeter iallafall.
Anna:
Formen är stadigt uppåtgående och nästintill bra. Dock en del problem med ett knä.
Niclas:
Jag är redo för en lång tävling. Mentalt har jag jobbat med min strategi och mitt mål sedan jag säkrade platsen den 7 juli.
Springa kan jag men det är så mycket mer än löpning i backyard. Jag vill mena att 80% sitter i huvudet resten i benen. Allt kan hända under loppet, magras, sömnbrist, energi förlust eller att tappa lusten. Jag tänker bara ha positiva tankar med mig in ifrån starten 06:40 på lördag den 19 okt.
Lisa: Formen känns bra ser väldigt mycket fram mot detta.
Torbjörn: För en månad sedan så var den bland det bästa någonsin. I princip matchat årslängsta och haft några fina lopp så här långt på säsongen Sedan dess har jag haft en rejält tråkig förkylning, så just idag känns det jobbigare än nödvändigt att springa. Det sagt så har jag haft en väldigt bra löpsäsong såhär långt där alla gamla skavanker hållit sig i schack.
Pernilla: Har haft skadeproblem sen i mars med en ond höft. Har kunnat springa dock som mest 28 varv men nu har det blivit värre. Men tänker som så att jag kommer stå avslappnad på startlinjen och njuta av varje varv som jag klarar. Hade jag varit i toppform hade jag känt press på mig själv att leverera.

Har du en planerad strategi för att springa så länge som möjligt, utan att avslöja den?
PerOla: Ja
Anna: Ja
Niclas: Min plan är klar och mitt upplägg på mina två senaste backyard som slutat med segrar, Sölvesborg backyard på 29 varv i maj och BUS på 35 varv i juli har funkat så jag kommer köra på samma strategi med några små ändringar då denna bana är tuffare. Kommer att varva småjoggande med gång och gå i alla backar. Det är 135hm/varv på dagrundan och en plattare nattrunda.
Har dessutom två amerikaner Will och Gregg som kommer supporta mig, Lisa, Pernilla och Per-Ola vilket är guld värt
Har dessutom fått en massa fina tips ifrån backyard kungen Johan Steene him self!
Där med är inte allt avslöjat, finns inga hemligheter egentligen. Den som har mest vinnarskalle i sig där och då kommer vinna!
Lisa: Ja
Torbjörn: Nej. Inte annat än vad jag haft hittills. Spring i 47-52 minuter. Sitt. Ät. Starta om.
Pernilla: Har ett härligt supportteam i min sambo och en amerikan. Kör mina varv på 55-57 min. Ha kul och njuta av stämningen.

Vad tycker du om att banan inte är likadan dag som natt?
PerOla:
Det tycker jag verkar som en trevlig omväxling. Behöver kanske inte spana efter skallerormar på nattbanan?
Anna:
Det blir kul att det händer något. Trailvarvet (dagvarvet) ser jättefint ut! Lite osäker på vad huvud och kropp kommer tycka om all asfalt på natten dock.
Niclas:
Jag tror det kommer passa mig bra. Det blir omväxling och nya vyer att se o lufsa runt på. Olika underlag och det ger ju också nya löpsteg. Det är 12h i skogen sedan 12h asfalt osv tills the game is over.
Lisa:
Tycker det ska bli trevligt med lite omväxling.
Torbjörn: Ska bli intressant att se hur skallen reagerar på det men det känns väldigt positivt. Dagvarvet känns som det kommer precis som Østmarka tvinga en att jobba lite hårdare än för mig önskvärt för att hålla varvtiderna, nattvarvet känns som det är optimerat för hjärnspöken… det blir intressant!
Pernilla: Min höft gillar trail och uppför bäst men kommer få slita för att klara varvtiderna så natten blir lite vila tänker jag. Jag har guldfiskmentalitet så det stör inte mig om det är enformigt.

Jag är väldigt ödmjuk inför detta och det är med stor respekt jag ställer mig på startlinjen. En dröm blir sann och att få göra detta tillsammans med alla de andra svenskarna känns stort och få förunnat. För mig är det inte en vanlig backyard det är VM och på den platsen där backyard startade 2012 hemma hos Laz o Sandra, berättar Niclas.

Förra året vann Johan Steene loppet på 68 timmar vilket resulterar i 455,9 km!
Här berättar han om det i Prestera Mera’s pod.

Text: Sandra Lundqvist