VM 24h 2019

På damsidan blev det nytt världsrekord under VM i 24h i Franska Albi genom Camille Herron, USA som slog sitt tidigare rekord från förra året. Det nya rekordet lyder 270,116 km!
Individuellt silver gick till Tyskland och Nele Alder-Baerens med 254,288 km. Tidigare världsrekordhållaren från Polen Patrycja Bereznowska tog bronset med 247,724 km.
USA tog lagguld. Polen tog silver och Tyskland brons.

Camille strax innan slutsignalen

Alexandr Sorokin från Litauen sprang längst, 278,973 km och knep guldet före tvåan Tamas Bodis från Ungern.  Tamas, som vann Spartahlon för en månad, sen slutade på 276,222 km. Bronset gick till USA och Olivier Leblond på 275,485 km.
Även här tog USA hem lagguldet, Ungern fick silver och Frankrike tog brons.

Sveriges löpare Dan Välitalo, Johan Steene och Maria Jansson kunde inte visa sin kapacitet. Alla har de höga mål, framförallt när det gäller mästerskap, så besvikelsen är stor.

Dan och Johan hade det kämpigt mentalt men krigade sig igenom svackorna och stannade kvar på banan och genomförde loppet. Maria började må dåligt av värmen och hade svårt att behålla energin. Efter 12 timmar kom energibristen ikapp och det fanns ingen mer kraft att hämta ut.

Dan: Supporten var denna gång dom enda som levererade enligt de högt ställda förväntningarna och jag kan inte tänka mig några bättre människor att ha i tältet på tävling.
Maria: Trots att det blev ett kraschat mästerskap så är jag otroligt glad att jag hade just de här människorna runt mig med all den kunskap och erfarenhet som de har. De gjorde verkligen allt för att hålla mig på banan. Till slut var det mitt val att kliva av och för mig var det rätt beslut där och då. Och rätt beslut även idag.
 
 
Text: Sandra Lundqvist
Foto: Annika Nilrud