A-B lopp

A-B lopp

A-B lopp är lopp där man springer en specifik distans.

De vanligaste distanserna är 50 och 100 km samt 50 och 100 miles – men distanserna kan vara flera hundra km. Det existerar även etapplopp där en angiven sträcka ska avklaras under ett antal dagar eller veckor.

A-B lopp kan vara landsväg eller terränglopp.

– Fördelen med punkt A till punkt B-lopp är att man får en omväxlande löpning och det kan bli äventyrligt med olika naturupplevelser.

– Nackdelen kan vara en kuperad och bitvis otillgänglig terräng och att man ibland kan få springa ensam under en längre tid.

I vissa lopp behöver man kunna orientera, dvs läsa karta samt själv bära med sig det man behöver äta och dricka, då det kan vara långt emellan kontrollerna.

Inom ultradistans förekommer det ofta på de längre sträckorna att deltagarna växlar mellan löpning och gång. Under ett vanligt maratonlopp kan detta eventuellt tas som ett misslyckande eftersom målsätningen är att avverka sträckan så snabbt som möjligt. Men då distanserna är långa kan det vara taktiskt rätt att lägga in gång i exempelvis uppförsbackar. Det är sällan den som springer snabbast de första fyra milen som står som segrare i ett ultradistanslopp.

Under de längre loppen är det viktigt att få i sig energi. Det brukar serveras sportdryck, läsk, frukter, kex osv. vid kontrollerna på ultradistanslopp. Någon form av varm mat brukar även serveras.