Fritjof Fagerlund tog en 18:e plats i trail VM

Saxat från Friidrott.se

Emelie Forsbergs knä höll inte. Efter att ha gått ut hårt och legat i täten bröt hon VM i ultratrail 85 km efter tre mils löpning.

– Formen är bra men jag men jag känner av knät och jag vågar inte riskera något. Det känns inte som det skulle hålla i 55 km till, >sa en besviken Forsberg när hon steg av banan vid första servicekontrollen Geres i gryningen.

När starten gick i mörker kl 05.00 tog Forsberg direkt täten i damklassen och ledde loppet fram till 15 km. Hela den mörka delen de tre första milen låg hon sedan i tätgruppen innan hon tog beslutet att stiga av.

– Det är klart jag är besviken men det är svårt att veta hur mycket man ska våga pressa kroppen i ett sånt här läge. Jag hade så gärna varit med hela vägen där framme och fajtats, det här var ju en helt underbar bana.

Sveriges andra representant Fritjof Fagerlund sprang i mål på en 18:e plats och förbättrade därmed sin placering från 23:a från förra årets VM.

– Det var hårda tag idag och ohyggligt varm på vissa ställen på banan. Jag har slitit idag och druckit så mycket kroppen orkar ta emot. Det gäller att vara taktiskt på ett sånt här lopp, speciellt med de första tre milen i mörker med pannlampa och sedan de här tuffa stigningarna i bergen. Men jag är väldigt nöjd att jag höll ihop det, sa Fritjof Fagerlund efter målgång.

VM-loppet över 85 km med 5000 meters stigning gick i nationalparken Panada-Geres i norra Portugal norr om Porto och Braga.