Ultramångkamp

Ultramångkamper och de bästa ultramaratonprestationerna genom tiderna

Text: Ferike Pasthy

Vem är Sveriges allra bästa ultralöpare genom tiderna? Svårigheten i att besvara denna fråga grundar sig på hur olika discipliner och hur män och kvinnors olika prestationer skall värderas. För att råda bot på detta har Fredrik Elinder utvecklat poängtabeller för alla officiella ultramaratondistanser. Beskrivning av detta arbete finns HÄR. Poängtabellerna finns här: MÄN, KVINNOR.

Distanserna i tidsloppen ges med en noggrannhet på en meter.  För att få en viss poäng måste man tangera resultatet i poängraden eller prestera bättre. Tiderna i distansloppen anges med en noggrannhet på en sekund. För att få en viss poäng måste man tangera resultatet i poängraden eller prestera bättre.

Ultramångkamp 2021-12-31

Ultramångkampen inkluderar 6 timmar, 12 timmar, 24 timmar, 48 timmar, 6 dagar, 100 km och 100 engelska mile.
På grund av det begränsade antal tävlingar som ägt rum under året är ju också antalet stora förändringar som skett inte många.

Värt att notera är att de flesta löpare saknar resultat från åtminstone en disciplin. Dessutom kommer många resultat från sekundära resultat (exempelvis mellantider) i andra lopp (gulmarkerade fält), vilket öppnar för uppenbara förbättringar. Vem är då Sveriges hittills bäste ultralöpare?

Tar tacksamt emot info om eventuella felaktigheter eller information om resultat som saknas. Maila till Ferike, statistik (a) ultradistans.se

Poängtabellerna kan även användas till andra jämförelser. Exempelvis, för att ta reda på vilka som är de allra bästa ultramaratonprestationerna genom tiderna?

100 bästa ultralöparprestationerna 2019-01-05

Endast ett resultat per person och disciplin tas upp. Sextio löpare finns i listan. Ungefär hälften av alla resultat är från de senaste fyra åren. Tre löpare ligger i en klar tätposition med omkring 900 poäng vardera. Maria Jansson leder med sitt dåvarande Europarekord på 24 timmar från 2016. Jonas Buud och Kajsa Berg kommer tätt därefter med sina guld- respektive silverresultat från VM på 100 km 2015.