Ultradistans Årskrönika 2022

Traditionsenligt så samlas landsgruppen i början av året på Bosön för ett läger. Detta sammanfaller också med att Föreningen Ultradistans.se har sitt årsmöte. Men 2022 var det annorlunda, p g a Covid så blev lägret inställt och årsmötet fick hållas ”online”. Som så många gånger förr, så valdes Johan Steene till föreningens ordförande och ultraåret 2022 tog sin början. Svenska Friidrottsförbundets kommitté för Ultradistanslöpning (KUL) skapades vid ett möte i Trollhättan 2006 med den uttalade målsättningen att ge svensk ultralöpning det utrymme som det förtjänar i svensk friidrott. Kommittén är egentligen ett råd men benämningen KUL lever kvar.

Att bli en del av Svenska friidrottsförbundet innebär att ultralöpningen ska ha officiella mästerskap och rekord för 100km och 24-timmarslöpning, samt att vi ska ha svensk representation vid internationella mästerskap. Denna målsättning kan ju sägas ha infriats, då SM på 24 timmar anordnades för första gången i Skövde 2021, dessförinnan så har vi haft SM på 100km sedan 2011 och vem minns inte fortfarande Jonas Buuds fantastiska medaljsvit med b la EM Guld och VM silver 2009 på samma distans, där han också fortfarande har det svenska rekordet. 2021 anordnades SM i Ultra trail för första gången i Ljungskile

Metodiskt och uthålligt har föreningen Ultradistans arbetat målmedvetet för att ultralöpningen ska bli en form som inte bara accepteras av friidrottsförbundet, utan även något som de vill satsa ännu mer på. Under 2022 lämnade föreningen in en motion till förbundet om att få ett officiellt svenskt rekord på 24 timmar och kanske hade de det på känn att det var något på gång?

Föreningen Ultradistans arbetar även för att stödja både förbundet och tävlingsarrangörer i att utveckla regelverket för officiella mästerskapstävlingar och sprida kunskap kring vad det innebär att t ex springa 24 timmar eller 100 km, så att arrangörerna kan skapa så bra förutsättningar som möjligt för löparna. Föreningen verkar även för en dopingfri idrott och merparten av medlemsavgiften syftar till att användas för dopingtester.

Inför mästerskapsåret 2022 satsade landslagsledningen, med Lotta Thörn i spetsen, på att få så många löpare som möjligt över kvalgränsen på 100km och 24 timmars. Under Personliga Rekordens Tävling (PRT) 2021, fanns man på plats i Växjö för att stötta potentiella landslagslöpare i jakten på kvalgränserna för att få en landslagsplats. För VM 100km var kvalgränsen 6:57 för män och 8:05 för kvinnor. För EM 24 timmars var kvalgränsen 235km för män och 215km för kvinnor.

Det var en fantastisk erfarenhet för alla, en extra krydda både för arrangören och deltagarna att få se landslaget arbeta på nära håll. Två herrar, Magnus Rabe (256,2km) och Martin Sharpe (243,6km) klarade kvalgränsen 235km. På damsidan vann Therese Fredriksson (212,3km), vilket var strax under kvalgränsen 213km. Uttagningen till de olika landslagsdisciplinerna skulle ske efter SM i april 2022 och kanske var det så att flera löpare ställt in sig på det.

Mästerskapsåret 2022, som skulle bjuda på EM Ultratrail (Spanien) 1-3 juli, 100km (Tyskland) 27 augusti, EM 24 timmars (Italien) 17-18 september och VM Ultratrail (Thailand) 3-6 november innebar även att det skulle göras uttagningar till alla tre disciplinerna och under SM i 24 timmars skulle vi få uppleva något som aldrig tidigare hänt i svensk ultralöpningshistoria. På herrsidan sprang tre löpare längre än 260km och vi fick dessutom ett nytt svensk rekord genom Erik Olofsson (266, 6km), som på något magiskt sätt lyckades att avsluta sista milen runt 42 minuter. På andra och tredje plats kom Christian Malmström (262km) och Torbjörn Gyllebring (260,4km). På fjärde plats kom Branislav Pavic(237,4km), ett resultat över kvalgränsen och som normalt borde ha räckt till en pallplats. Nu fick vi alltså bevittna en helt ny nivå. På damsidan vann Anna Carlsson (228,3km) följt av Elin Hartelius (219km) och Louise Kjellson (218,4km). Alla över kvalgränsen och sammantaget var det ett fantastiskt bra SM.

På SM 100km segrade Elov Olsson (06:36:30) drygt 9 minuter före Linus Wirén (06:45:44) och Mattias Wellermark på tredje plats (07:03:54). På damsidan segrade Nikita Steiner (07:59:31), skuggad av Lina Karlsson (08:01:24) och på tredje plats Frida Södermark (08:33:57). Anton Gustafsson som inte kunde springa SM anordnade en egen tävling i Lidköping under juni för att kunna nå kvalgränsen för herrar 06:57:00 och få en chans på en landslagsplats. Han gjorde ett fantastiskt lopp och när klockan stannade så visade den 06:51:39.

Under sommaren efter uttagningen samlades 24h- och 100km- landslagen i omgångar för ett förberedelseläger i skånska Viadal och de lag som senare representerade Sverige i EM 24 timmars och VM 100km var:

EM 24 timmar (Verona, Italien)

Elin Hartelius, IF Kville (PB: 219.005 km)

Louise Kjellson, Umara Sports Club (PB: 218.425 km)

Bill Öster, Karlshamn SK (PB: 247.007 km)

Christian Malmström, Team Blekinge (PB: 262.002 km)

Emir Halalkic, IF Kville (PB: 243.733 km)

Erik Olofsson, IF Mantra Sport (PB: 266.587 km)

Martin Scharp, Scania Road Runners IF (PB: 247.898 km)

Torbjörn Gyllebring, Umara Sports Club (PB: 260.445 km)

Magnus Rabe fick tyvärr lämna återbud pga skada. 

VM 100 km (Berlin, Tyskland)

Elov Olsson, Ockelbo SK (PB 6:36:30)

Linus Wirén, Hälle IF (PB 6:44:18)

Lina Karlsson, En av Tre Running Club (PB 8:01:24)

Sofia Smedman, Team Billingen X-Trail (PB 7:48:06)

Nikita Steiner, Hässelby SK (PB 7:59:31)

Jessica Svärd, Hälle IF (PB 8:00:43) 

Anton Gustafsson lämnade tyvärr återbud p g a sjukdom.

I slutet av april anordnades det också, för första gången enligt de nya reglerna, SM i Ultratrail (lång bana). De nya reglerna innebär att Ultratrail nu är indelad i två klasser: kort bana och lång bana. Arrangören för årets SM i Ultratrail var Aktivitus. Det blev en fantastisk tävling i Skatås, Göteborg. Efter 05:45:07 störtarde Patrik Lundegårdh först över mållinjen och fick en välförtjänt kram av tävlingsledaren Tomas Amneskog som välkomnarde alla löparna in i mål. På andra plats kom Anders Kleist (06:01:33) och på tredje plats Magnus Rabe (06:16:19). På damsidan segrade Johanna Gelfgren (06:40:39) och tvåa Karin Nilsson (07:06:44, bara dryga minuten före Lisa Ring (07:07:54) som tog tredje platsen.


Det lag som senare togs ut för att representera Sverige i EM och VM Ultratrail var:

EM Ultratrail (Spanien)

Sebastian Ljundahl

Carl-Johan Sörman

Patrik Lindegårdh

Ida Nilsson


VM Ultratrail (Thailand)

Kort bana

Sebastian Ljungdahl

Petter Endahl lämnade tyvärr återbud.

Lina El Kott Helander

Emilia Brangefält

Johanna Gelfgren

Sanna El Kott Helander

Tove Alexandersson lämnade tyvärr återbud.

Lång bana

Simon Hjalmar Wästlund

Ida Nilsson


Så vad hände egentligen? I början av juli åkte de svenska ultratrail löparna till EM i Teneriffa, Spanien för att ta sig an den tuffa banan. Tyvärr tvingades Ida Nilsson avstå p g a sjukdom medan de svenska herrarna placerade sig enligt följande:

Carl-Johan Sörman 21:a plats, Patrik Lindegårdh 27:e plats och Sebastian Ljungdahl 35:e plats. I lagtävlingen placerade sig Sverige på en 7:e plats.

Under VM 100km i Tyskland uppstod lite förvirring strax efter starten då det upptäcktes att banan inte var rätt uppmätt. Snabbt lades det till en extra runda på 800m som löparna skulle springa efter att de korsat ”mållinjen. På herrsidan satte både Elov Olsson (6h30min) och Linus Wirén (6h40min) personbästa och placerades sig på 7:e respektive 15:e plats. Elov Olsson passerade dessutom Linus Wiréns svenska rekord för 6 timmar. Efter 5h58min hade Elov sprungit 91765m, Linus rekord löd 91540m. Registreringen har dock inte gjorts då dopingprovet ännu inte har kommit. De svenska damerna krigade på väldigt bra. Sofia Smedman och Nikita Steiner pushade varandra och till slut gick Sofia segrande ur ”svenskmötet” och gick i mål efter 07h58min vilket gav henne en 25:e placering. Nikita gick i mål efter 8h11min på en 36:e plats. Lina Karlsson som kämpat med skador under sommaren kunde slutföra loppet på ett fantastiskt sätt åtta minuter efter Nikita på 8h19min och 39:a plats. Jessica Svärd hade svårt med energin, hon tappade farten allt mer men krigade sig i mål på 8h52min och en 58:e plats. Den svenska landslagsledningen, supportteamet med Lotta Thörn och Annika Nilrud i spetsen och ditresta anhöriga åkte hem nöjda efter en väl genomförd tävling. Arrangemanget lämnade dock en del att önska och får väl anses ha förbättringspotential.

Den 17 september var det då dags för 24h-EM i Verona. Det svenska laget åkte dit en rad fina resultat på SM med b la ett nytt svenskt rekord av Erik Olofsson. Banan var 1525,48 meter lång och hade endast 1,5 höjdmeter.

Klockan 10 på söndagsmorgonen ljöd skottet i Verona som markerade att europamästerskapet i 24h var slut. Av våra åtta svenska löpare stack Elin Hartelius ut på damsidan med plats 17 och ett personligt rekord på över 10km. Distansen stannade på 229,392km och med denna distans har Elin endast 4 damer före sig på listan över all-time ranking i Sverige.

På den svenska herrsidan gjorde Emir Halalkic ett makalöst bra lopp. Trots att han efter ca 17 timmar hade en paus p g a dåligt mående på ca 45min lyckades han sätta ett nytt personligt rekord med ca 17km. Inte nog med det, han var den som drog fram Sorokin till ett nytt världsrekord. Sorokin slog sitt eget världsrekord med ca 11km, nya rekordet lyder 319,600km. Emir tar sig in som nummer 5 genom tiderna i Sverige på 24h med sin distans på 261km.

Hur gick det då för övriga Svenska löpare? Erik Olofsson och Christian Malmström tvingades tyvärr bryta. Martin Scharp gjorde ett stabilt lopp som alltid och stannade på strax över 243km, Bill Öster gjorde en fin insats men nådde inte upp till den nivån han nått upp till innan, han stannade på 217km. Tobbe Gyllebring gjorde ett riktigt starkt lopp och blev näst bäste svensk på 251km. Vår andra dam i laget Louise Kjellson fick problem med energin och nådde inte upp sitt tidigare personbästa men hon bet ihop, höll ut och spred glädje med sitt fantastiska leende i hela 208km.

Trail-VM gick i Thailand mellan den 3-6 november och det var första gången som VM för Uphill mountain och trail hölls samtidigt. Redan i mästerskapets första lopp fick vi se svenska löpare på startlinjen. Det var ingen lätt start som systrarna Lina och Sanna Elkott Helander bjöds på. Loppet hette Uphill mountain race och det innebar drygt 1000 meter positiv höjdskillnad på en bana som mätte 8,5 kilometer. Banan inleddes med en asfaltsträcka och efter ett par kilometer tog hårt packade lerstigar vid, uppför berget till målgången på toppen av berget i byn Ban Khun Chang Khian.

Med strålande sol och 30 graders värme blev loppet minst sagt utmanande redan från start.

Lina kom i mål på en 29:e plats på 1:04.57 och Sanna kom i mål som 43:a på 1:11.55. Vann gjorde Allie McLaughlin från USA på tiden 55:15. Lina tyckte att var en väldigt snabb start med tuff värme och extremt tempo på den platta delen på asfalt men det gick bättre och bättre ju högre upp hon kom och Sanna tyckte att det var en häftig upplevelse att springa i djungeln och roligt att komma fram till en by före målgången.

Natten mellan fredag 4 november och lördag 5 november, svensk tid, sprangs trailloppen över 39 (kort bana) och 80 kilometer (lång bana). På 39 kilometer startade Sebastian Ljungdahl, Lina Elkott Helander, Emilia Brangefält, Johanna Gelfgren och Sanna Elkott Helander. På 80 kilometer startade Ida Nilsson och Simen Hjalmar Wästlund. Det skulle visa sig att vara en fantastisk helg för svensk traillöpning, framförallt för de svenska damerna när Emilia Brangefält först kammade hem en bronsmedalj på korta distansen 38.4 kilometer och Ida Nilsson sedan följde upp med ett silver på den långa distansen 78.7 kilometer.

Short trail-loppet började med samma sträckning som ”uphill” loppet dagen innan, alltså en stigning på drygt 1000 höjdmeter på packade lerstigar innan banan gick in i djungeln. Loppet avslutades med en utförslöpning mot mål. Emilia startade ut i ett lugnare tempo och plockade placeringar allt eftersom. När hon passerade Sebastian Ljungdahl fick hon reda på att hon låg tvåa, vilket givetvis gav en ny kick. Emilia var loppets yngsta deltagare och mycket lycklig när hon gick i mål på en tredjeplats.

Övriga svenskar hamnade längre bak i fältet. Johanna Gelfgren kom i mål på en 24:e plats, Lina Elkott Helander blev 43:a och Sanna Elkott Helander fick lov att bryta efter en knäskada.

På herrsidan blev det tyvärr också ett brutet lopp när Sebastian Ljungdahl kände av en gammal skada. 

Precis som short trail började det den 78,7 kilometer tuffa banan med samma sträckning som ”uphill”-distansen. Efter den kraftiga stigningen sprang löparna i en rejält kuperad loop som delvis gick på betong och delvis på stigar i djungeln. Loppet avslutades med dryga 1000 höjdmeter utför på en tekniskt svår stig. Totalt hade loppet stigningar på 5359 höjdmeter.

Ida Nilsson var stark under hela loppet och ledde under stora delar. Omsprungen av bara en person, favoriten Blandine L’Hirondel från Frankrike, kunde Ida gå i mål som silvermedaljör. Idas tid blev 8:34.59, besegrad med 12 minuter.

Ida satsade mot segern och det kändes bra långt in i loppet men de sista två timmarna blev hon så trött att det inte gick att hålla undan för Blandine.

Simen Hjalmar Wästlund låg länge med i täten under men tappade lite på slutet och kom i mål på 22:a plats på 8:11.54.

I början av december så kommunicerades en första uttagning till Trail VM i Insbruck 2023. På kort bana så är följande uttagna i första omgången: Petter Engdahl, Emelie Forsberg, Emilia Brangefält och Johanna Åström.

De nya kvalgränserna för 24h-VM i Taiwan kommunicerades också ut lagom till Personliga

Rekordens Tävling i Växjö. För att komma i fråga skall möjlighet finnas att bli bland de 20 främsta på VM och de indikativa gränserna är 260 km (M) respektive 229 km (K).

Bland de tävlingar som arrangeras under året är ju just Personliga Rekordens Tävling, (som går inomhus) en av de tävlingarna där många löpare försöker kvala in till landslaget på 100km och 24h. 2022 års upplaga, som var den 10:e i ordningen, bestod av 100km där debutanten Niklas Henningsson gjorde ett riktigt bra lopp då han gick i mål på 7h17min och vann.  På damsidan gjorde Matilda Gend ett väldigt jämnt lopp och sprang i mål som segrarinna på ett personbästa på 8h22min.

På lördagen var det dags för 6h, 12h och 24h loppet att dra igång. Lina Carlsson som representerade Sverige i VM 100km i somras gjorde debut på 24h. Efter 12h hade hon slagit svenskt ultamarathonrekord på 12h med distansen 133.012km. Trotts att hon hade ett väldigt fint och lätt steg hela tiden så var hon trött efter dessa 12h och valde att kliva av. Louise Kjellsson som sprang 24h-EM 24h för några månader sedan sprang i mål på strax över 230km vilket gjorde att hon klarade den indikativa kvalgränsen för 24h-VM nästa vinter. Tvåa kom vår OCR- drottning Linda Pilerud på över 215km vilket är ett personbästa med över 27km. Trea kom Therese Fredriksson som hade ett tufft lopp, men trots det höll hon ut och samlade ihop över 207km.

Vilket år det har varit för det svensk ultralöpning och det svenska landslaget. Allt detta hade troligen aldrig varit möjligt utan alla tävlingar som arrangeras ute i landet och alla fantastiska supporters och ledare som finns runt omkring vårt landslag. Vi summerar ett antal nya personliga rekord, ett nytt svenskt ultramarathonrekord på 12 timmar, svenskt rekord på 24 timmar och två fina VM medaljer. Utöver detta kan också nämnas att Elov Olsson fick en officiell resultatnotering på varvning vid 91765 m efter 5:58 den 27 augusti 2022 vid VM 100 km i Berlin (Tyskland), vilket skulle vara ett nytt svenskt ultramarathonrekord på 6 timmar. Svar från dopingprovet har inte kommit ännu. Sophia Sundberg sprang 82344 m på 6 timmar den 5 november 2022 i Borås, där det dock inte togs något dopingprov.

Svensk ultralöpning är ju inte enbart en fråga om landslaget, utan det finns även en annan del av verksamheten inom Ultradistans.se. T ex så anordnas det, förutom ett läger för landslagsgruppen, ett läger varje år under rubriken ”En KUL Helg”. Där alla som är nyfikna på ultralöpning bjuds in till gemenskap. Förutom löpning på nya platser i landet så finns det alltid ett utvecklande tema med en hemlig gästföreläsare, praktiska inslag och goda middagar på agendan. 2022 års ”KUL helg” arrangerades av Jonas Wängberg i Enköping och deltagarna fick lyssna till hur Johanna Bygdell tänker kring sin löpträning, hennes erfarenheter och upplevelser genom ultradistans och kanske specifikt äventyret Barkley Marathon.

Föreningen stödjer inte bara landslagsverksamheten utan det växande antal tävlingsarrangörer i landet med kunskaper och erfarenheter kring regler, dopingtester och andra praktiska göromål. Föreningens medlemmar är en viktig del i att sprida kunskapen kring ultralöpning och se till att idrotten hålls ren från doping.

Det har ju också hänt en hel del extraordinära saker utanför föreningens verksamhet som är värt att nämna.

Varje år så anordnas Skövde ultrafestival som är en stor ultralöpar fest med ett hundratal löpare och många nyfikna åskådare. Festivalen anordnades för första gången 2009 och är en utpräglad tidsloppstävling. De olika tidsblocken som det tävlats i genom åren är allt från 1h, 3h, 6h, 12h, 24h till 48h.

I Viadal (Skåne) så har det skapats en ultra camp, där premiären 2021 också innebar att det var första 6 dagars tävlingen som anordnats i Sverige. Här kan löpare också utmana sig på 6, 12, 24 och 48 timmar.

Det finns även de som vill ge sig ut på lite mer äventyrliga strapatser och det ges stora möjligheter genom speciella tävlingar som är inriktade på att vara så tuffa som möjligt eller att man ger sig ut på ett eget äventyr t ex på en vandringsled för att försöka slå en s.k. ”Fastest Known Time” (FKT). Under 2022 så genomfördes ett flertal anmärkningsvärda äventyr av svenska löpare inom landets gränser men även utanför. Några anmärkningsvärda FKT är:

Björn Sunesson, Trans Sweden

Björn Tikkanen, Bergslagsleden (osupporterad)

Stens Orsvärn, Upplandsleden

Internationellt kan nämnas:

Anna Carlsson och Johanna Bygdell, Barkley Marathon

Johan Steene, Last Annual Volstate (som han äntligen fick vinna)

Jonas Wängberg, Trans espania

Elov Olsson, Ultra trail Cape Town (en tredje plats i premiären för 100 miles)

Vi fick även ett par nya rekord:

Alexandr Sorokin, världsrekord 24h (319.614km)

Patrycja Bereznowska, världsrecord 48h(403.320 km)

Det kan också nämnas att Camille Herron blev av med ett världsrekord på 100 miles p g a att banan var felmätt.

Ultralöpningen växer inte bara som en tävlingsidrott utan även som en motionsform. Utvecklingen de senaste 10 åren har i det närmaste varit explosionsartad. Kanske är det här bara början på en helt ny nivå inom svensk ultralöpning.

Ultraidrottsåret tar liksom aldrig slut, det går bara in i en annan fas. En fas där det kanske ges lite mer utrymme för eftertanke, reflektion och återhämtning. Vi är tillbaka där vi började med ett nytt årsmöte, denna gång är det för att utvärdera 2022 och blicka fram emot nya mål 2023. Det valdes en ny styrelse för föreningen Ultradistans, Maria Jansson valdes till ny ordförande och tog över klubban som lämnades över av Johan Steene. På årsmötet som utses även alltid en ”KUL person” som 2023 blev Bertil Palmqvist med motiveringen: att han alltid skapar en trivsam atmosfär och möter löpare, funktionärer och arrangörer med ett leende på läpparna.

Landslagslägret innehöll bl a föreläsningar med t ex Linda Bakkman om mat för prestation och Simon Stark från Umara som pratade om det högaktuella ämnet rabdomyolysis. Mycket intressanta föreläsningar båda två. Kanske var det lägret lite annorlunda denna gång. Nu hade Erik Olofsson visat att det går att slå Johan Steenes gamla rekord och fler herrlöpare har nu sprungit längre än 260km. Nu fanns det också massor med erfarenheter att samtala kring för att kunna bli lite starkare för att orka lite mer och nå lite längre.

I slutet av mars antogs även motionen om officiella svenska rekord på 24h-löpning. I mitten av april så utannonserades en ny satsning, att en svensk trail-liga har startats. I syfte att utveckla och promota svensk traillöpning har Svenska Friidrottsförbundet och ITRA, det internationella förbundet för traillöpning, kommit överens om ett samarbete med samtliga centralt sanktionerade trailtävlingar i Sverige.

I skrivande stund så är det bara en vecka kvar till 24h-SM i Växjö och visst vore det kul med fler svenska rekord.

/Stefan Bergsten