Inför Black River Run

Den sjätte upplagan av Black River Run (BRR) i Västerås samlar i helgen över 160 löpare. 60 av dem ger sig på värstingdistansen, 100 miles. Dessutom kan man välja på 50 eller 20 miles eller marathon.

Loppet går på en varvbana, där varje varv är 10 miles (16,1 km). Det blir alltså 10 varv för 100 miles-löparna. Vilka har då chansen att placera sig högt på 100 miles?

Joacim “Kimmen” Martinsson från Växjö Löparklubb har goda utsikter att ta sin första seger på ett 100 miles-lopp (han vann visserligen herrklassen på Arctic Ultra 2017, men hade Sandra Lundqvist före sig i mål). Kimmen har uppvisat en betryggande stabilitet på 100 miles-lopp det senaste året, med podiumplatser på Arctic Ultra, GAX och TEC (dessutom seger på Tjörnarparen 100K).

Om han går i mål på BRR får han inte bara en fin väst, han har även god chans till den bästa sammanlagda tiden på de fyra svenska 100 miles-lopp som ingår i The Swedish 100 miles Challenge.

– Eftersom jag är relativt prestationsinriktad, drivs jag av tydliga mål och att sätta upp höga mål. Så jag har förstås hittat sätt att konstruera flera målsättningar. 1) Målgång, 2) En bra tid, 3) Bästa totaltid på Swedish 100 Miles Challenge, skriver han på sin blogg på jogg.se

Fredrik Engdahl, tävlandes för Pan-Kristianstad, har det nuvarande inofficiella rekordet på 76:06:54, där en femteplacering från BRR 2014 ingick. Fredrik är också med i år, men frågan är hur hans kapacitet ser ut. På senare tid har han ägnat sig mycket åt riktigt långa lopp, som Ultrabalaton i maj 2017, Spartathlon 2016 och flerdagarsloppet Trans Scania 2015.

Ett annat osäkert kort med hög potential är David Rydstedt. Sedan den delade segern (med Ivan Bretan) och banrekordet på GAX i juli 2016 har han haft det motigt. Det uttalade målet är att återigen ta sig i mål på ett 100 miles-lopp, men en bra dag kan han finnas med högt upp i resultatlistan.

Den klubblöse Stockholmaren Anders Hellner hoppas också få ta emot västen i Västerås. Hellner tävlar flitigt och har tagit ett bra kliv i år. Femteplatsen på TEC i april är hans starkaste merit.

Jonas Brantvall, UT Kolmården, var tvåa på BRR förra året, då han tog sig under 17 timmar. På TEC i år presterade han inte lika bra, även om han också får ingå i favoritskaran.

En intressant start i sitt första 100 miles-lopp gör Daniel Henriksson, Linköping. Daniel är i sammanhanget en yngre talang (han är “bara” 31 år), med seger från förra årets BRR 50 miles och en 2:a-plats 2014 som sina främsta (enda?) ultrameriter.

Bland ovanstående sex löpare bör de tre medaljörerna kunna utkristalliseras. Men 100 miles är 100 miles och det kan förstås hända enormt mycket. Jag väljer att nämna ytterligare fem namn som vi inte bör bli överraskade om vi ser högt upp.

Lulekamraternas Christoffer Eriksson har också chans på västen i Västerås. Av de tre tidigare 100 miles-loppen är hans tredjeplats (2:a i herrklassen) i det sista Arctic Ultra det bästa resultatet. Han var 9:a i ett högklassigt BRR 2014 och imponerade med att bli 131:a i UTMB 2015.

En annan som gjort bra ifrån sig på UTMB är Andreas Norén, Åre Fysiocenter. Hans 135:e-plats på UTMB 2016 är tillsammans med en 94:e-plats på Ultravasan 90 2015 det bästa han har gjort. Han var 10:a på High Coast Ultra i somras.

Torbjörn Wilson från Farsta gjorde sina bästa lopp 2015, bl.a. 22:a på Sörmland Ultra och 12:a i Jättelångt, men kan säkert ta sig in på topp tio.

Joacim Martinssons löparkollega i Växjö, Andreas Bohman, har också kapacitet att placera sig strax utanför prispallen. En 8:e-plats på Sandsjöbacka Trails sistadag i januari (11:a på ultratrippeln) och 10:e på GAX i somras är hans främsta meriter hittills i en stadig utveckling.

Av damerna verkar nybroiten Lena Jakobsson, tävlandes för Glasrikets RC, vara den som har bäst chans på att placera sig högt. På förra årets BRR 100 miles vann hon damklassen och var 6:a totalt. Hon vann även damklassen, och 4:a totalt, på Swedish Alpine Ultra 2016. Totalt sex damer ställer upp, där Sofia Kay från LK TV88 i Vänersborg blir Lenas huvudkonkurrent.

Text: Daniel Westergren