En KUL helg på Gotland

KUL ordnar varje år i november en KUL-helg. Ett socialt och trevligt avslut på ultraåret. Arrangörsplatsen varierar och årets helg hölls på Gotland den 17 – 19 november och samlade dryga tjugotalet deltagare som anlände till Visby på fredagen. En av deltagarna var Jörgen Forsbacka från Perstorp som deltog på KUL-helgen för tredje året i rad.

Varför är du med?
Jag fick ett infall att börja springa maraton 2014 och efter att ha sprungit Köpenhamn, Helsingborg och Växjö samma år så läste jag en artikel om något som hette Tomtetåget. En social ”kortultra” från Jönköping till Gränna och sedan mål på Visingsö. Jag anmälde mig utan att känna någon och det handlade om att klä ut sig, springa långt, äta gott i depåerna och ha kul med bla julbord och övernattning på ön. Träffade där många sköna löpare och så blev det som det blev. Kan nog säga att Linda, Björn, Henrik med flera väckte mitt intresse för ultra. Nu springer jag hellre trail/ultra än pressar mig på ett maraton. Det är mer kul helt enkelt.

Berätta om upplägget?
Själva arrangemanget med ankomst fredag, löpning lör+ sön samt en aktivitet/föreläsning på lördagskvällen har varit samma de tre åren jag har varit med. Boendet är på vandrarhem och dessutom ingår all mat såsom frukost, depåstopp under löpningar samt middag båda kvällarna (tack Tony). Dessutom är det hela till självkostnadspris och väldigt prisvärt då i princip allt ingår. Resan till orten för arrangemanget är det enda som tillkommer.
Löpningarna brukar vara lite längre och tuffare på lördagen och sedan något kortare på söndagen. På kvällen hade arrangörerna i Visby bokat in oss på en två timmars stadsvandring. Detta avslöjades taktiskt nog inte förrän alla sprungit sig trötta. När de berättade om detta hade de flesta 5½ – 7 timmars löpning i benen, vågen uteblev skulle man kunna säga. Detta var rätt så galet men som sagt, ultralöpare är ett härdat släkte och ingen protesterade utan det var faktiskt väldigt spännande att i mörkret vandra genom Visby. Det var kallt och blåsigt och stadsvandringen kortades ner lite så vi var bara ute 1h45m!

Vad spännande det låter med Gotland. Skiljer sig naturen mycket på ön jämfört med där du springer vanligtvis?
Det gör det verkligen. Löpningen och naturen var helt olik den jag är van vid. På Gotland blev det totalt drygt 8 mils kustnära löpning för mig. Vädrets makter gjorde lördagen riktigt tuff med en ihållande motvind och en del regn. Det var härlig löpning i tallskogar, längs stränder och uppe på klippor blandat med fina utsiktsställen och raukar längs vägen. Vi bussades till starten vid Hallshuk på huvudöns nordligaste udde (Fårö är dock längre norrut) och gav oss iväg mot Visby kring halv nio.
På söndagen var det mindre blåsigt och som tur var även lite sol men även en kort regnskur och en vacker regnbåge kunde skådas. Löpningen var lite lättare med en hel del fina vägar med grus eller småsten. Inte lika mycket skog som på lördagen.

Raukar
Foto: Mattias Adman
Foto: Jörgen Forsbacka

Måste man vara ultralöpare för att få delta, eller går det att springa kortare sträckor på dagarna?
Nej, man måste inte vara eller kalla sig ultralöpare för att vara med. Kan man springa två-tre mil i lugn takt och helst två dagar i rad samt är nyfiken på detta med ultra så är det bara att anmäla sig till nästa års KUL-helg. Det finns oftast några platser i depåbilen för den som vill springa kortare eller bryta av en eller annan anledning.

Känner alla varandra från början?

Nej, det är alltid första gången för någon och har man varit med tidigare eller sprungit något ultralopp så känner man troligtvis någon. Är man ensam och osäker så fråga en kompis om den vill hänga på. Men det är en del av äventyret att lära känna nya människor. När jag var med på mitt första läger kände jag bara en viss Linda. Nu kände jag nära nog hälften.

Jörgen och Jonas Davidsson
Foto: Jörgen Forsbacka

Vad gör en helg som denna för motivationen och löparglädjen?
Det är lärorikt, spännande och kul på en och samma gång. Det springs på nya platser och man kan få tips om lopp och annat som har med all sorts träning att göra. Tänker man tillbaka så är spännande resor och möten med positiva människor något som alltid berikar livet.
En KUL helg med fantastisk upplevelselöpning helt enkelt! Detta främjar verkligen löparglädjen.

Jag vill rikta ett speciellt tack till de lokala arrangörerna Mattias och Magnus, alla löpare och medhjälpare samt Jan-Erik såklart som ser till att detta härliga evenemang lever vidare.

Intervjuad av: Sandra Lundqvist
Foto: Jörgen Forsbacka/Mattias Adman

En kommentar

Kommentarer är stängda.