Ultraintervaller med Pace on Earth

Berätta om eventet
Ultra Interval Challenge är en häftig ultra-utmaning där deltagarna springer 10 km var tredje timme under ett helt dygn, vilket innebär att man samlar ihop till 80 km om man gör alla intervallerna. Vi tycker att ultraintervaller är ett av de bästa sätten att träna inför en längre ultra. Kroppen går inte ner i vila mellan intervallerna utan tvingas hålla igång i nästan 24 timmar. Det gör att man går igenom samma faser som man gör under en riktigt lång ultra; man får ofta problem med energiintaget och det mentala. Men fördelen är att man får lägre belastning på muskler, senor och ligament eftersom man “bara” springer 8 mil. Vår variant av eventet är ingen tävling utan ett träningstillfälle och vi uppmuntrar alla att vara med, även om man inte tror att man orkar göra alla intervallerna. Alla startar på samma klockslag oavsett var man befinner sig och vi har deltagare från hela världen. Vi samlas i en grupp på Facebook där vi ger varandra pepp och stöttar varandra under hela utmaningen.

Berätta om vilka ni är
Vi som driver Pace on Earth heter Ellen Westfelt och Johnny Hällneby och vi brinner för att hjälpa människor att utmana sina egna gränser. Vi brukar beskriva Pace on Earth som en ultralöpnings-community, där vi samlar flera aktiviteter som inspirerar till att våga springa lite längre. Vi arrangerar löparresor för ultralöpare, vi coachar ultralöpare både individuellt och genom vårt coachingprogram “10 månader mot 10 mil” och vi har också en webshop. Sen i oktober driver vi också Sveriges största podcast om ultralöpning (Pace on Earth podcast) där vi bland annat gjort ett avsnitt om just ultraintervaller

Var kommer idén ifrån?
Det sägs att idén kommer från Norge från början, men vi fick idén från Jogg.se som också kör ultraintervaller då och då. Deras koncept är lite annorlunda och mer som en tävling där man laddar upp sina tider efter varje intervall och den deltagare som har snabbast sammanlagda tid vinner. Vi fokuserar mer på upplevelsen och att det är ett roligt träningstillfälle där man med hjälp av andra deltagares pepp i sociala medier kan träna ultra.

Hur många gånger har ni gjort detta tidigare?
24:e mars blir 18:e gången som vi arrangerar ultraintervaller!

Hur är upplägget?
Man börjar första intervallen vid midnatt mellan fredag och lördag, andra intervallen startar 03:00, nästa kl 06:00 och så vidare var tredje timme tills man startar sista intervallen kl 21:00. I grundkonceptet springer man 10 km var tredje timme och gör man alla intervallerna så blir det sammanlagt 80 km på ett dygn. Alla startar vid samma tidpunkt oavsett var man befinner sig i världen, vilket gör att vissa springer på dagen, medan andra springer på natten. Man behöver inte rapportera sina löprundor någonstans, men om man vill får man gärna dela med sig av sina rundor och vara aktiv i Facebook-eventet som vi har för att peppa och inspirera andra deltagare.

Kommer ni ha priser och olika småtävlingar för varje intervall?
Ja, vi brukar ha olika tävlingar per intervall där poängen är att man ska göra något kreativt och dela med sig av det i sociala medier. Tävlingarna har alltså inget med löpningsprestation att göra utan kan snarare vara i stil med att hitta på en inspirerande hejaramsa eller att man springer en intervall i sin allra snyggaste eller roligaste löpar-outfit och dokumenterar det och lägger upp sitt bidrag i sociala medier. Meningen är såklart att man ska peppa och inspirera de andra deltagarna men också att man själv får något roligt att fokusera på utöver själva löpningen. Vi har också priser till de bästa bidragen per intervall!

Är det bara på nätet eller kommer ni ha nån träff irl och köra tillsammans?
Många som deltar arrangerar själva små grupper och träffas och springer tillsammans — bara vissa intervaller eller allihop. Vi har haft deltagare som samlat ihop ett stort gäng och hyrt en stuga tillsammans och sen hjälpts åt att att peppa och stötta varandra under dygnet. Den här gången har vi inte planerat någon träff ännu, men kanske springer Johnny någon intervall i Ursvik eftersom Ursvik Ultra pågår samtidigt och Ellen kanske springer någon intervall i TEC-spåret som träning inför att hon ska springa TEC 200 miles i april.

Måste man springa 10 km? Eller kan man delta på annat sätt?
Nej, det finns många andra sätt att delta på! I vårt koncept uppmuntrar vi deltagarna att hänga med och hitta en utmaning på sin nivå. Det här kan man göra antingen genom att springa kortare per intervall (till exempel 5 km per intervall), man kan också göra ett färre antal intervaller (4-5 intervaller brukar vara jobbigt nog för de flesta!), men det enklaste sättet att göra utmaningen lite lättare är att blanda träningsformer. Testa att köra 60 minuter av annan valfri träningsform vid varje intervall — yoga, styrketräning, simning, cykling eller vad man nu tycker om. Vi har haft deltagare som har paddlat och cyklat alla intervallerna och då har de utgått ifrån tiden och kört 60 minuter per intervall.

Varför gör man detta?
Åh, för att det är så himla roligt! Det låter jobbigt och det är det, men det är också fantastiskt roligt och utmanande. Det är ett perfekt sätt att träna ultra men med lite lägre belastning på kroppen och man får grym pepp och uppmuntran av de andra deltagarna i Facebook-eventet. Det är verkligen ett bra tillfälle att träna på sin energiplan och på att springa med en trött kropp. Och själva konceptet med att man får vila lite mellan varje intervall gör det till ett ypperligt tillfälle att träna på att inte bryta…Vi har en grundregel som vi brukar påminna deltagarna om efter ett tag och det är att man inte får bryta från soffan. Annars är det väldigt lätt att bara sitta kvar hemma när det är dags för nästa intervall. Vi tycker att man ska ge sig ut och börja springa och om man sen fortfarande vill bryta efter en stund utomhus så är det ok!

Fakta
Anmäl dig till Facebook-eventet här
Mer information finns på Ultraintervalchallenge och här kan man också köpa sin egen T-shirt för att belöna sig själv med!
#ultraintervalchallenge

Foto: Pace on earth