Ultramarathonrekord!

Under Borås 6h förra helgen satte Linus Wiren svenskt och nordiskt ultramarathonrekord på 6h med 91,536 km på 1892 meter långa banan!

Det tidigare rekordet hade André Rangelind med 90,200 km. Det sattes under Borlänge 6h 2016.

Du var riktigt nära rekordet redan i våras när du sprang 90,033 km. Hade du siktat in dig på att komma längre den här gången?
Ja det var förhoppningen att lyckas ta det den här gången. Men jag förstod att det skulle bli riktigt tufft. Dels för att det var grusbana, lite smalt på några ställen och många deltagare. Men jag lyckades hålla uppe tempot och fick fantastisk peppning av min support, publik och andra löpare så det var väldigt tacksamt. Extra häftigt att lyckas ta rekordet på hemmaplan i Borås runt Byttorpssjön. Det var där jag sprang mina första riktiga löpturer på skolidrotten på lågstadiet och på fotbollens fyspass med Byttorps IF.

Banan gick på grusunderlag, var det sugande och blött?
Det blir ju lite tuffare än asfalt, man får kämpa lite extra i steget ibland men det gick ändå fint. Det var bra väderförhållanden och en fin bana.

Ultradistans.se arbetar skrivit med ren ultra. En del i detta är att alla rekord ska vara dopingtestade. Var det första gången du gjorde det?
Nej det var väl tredje gången, har blivit ett par gånger efter SM 100 km också.

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Erik Wickström