VM-silver till Buud

Jonas Buud VM-silver (Foto: IRunFar)
Jonas Buud VM-silver (Foto: IRunFar)

 

Svenska Friidrottsförbundet skriver:

Återigen blev det en andraplats på VM 100 km för Moras Jonas Buud. Det var hans tredje VM-silver på distansen och dessutoma har han ett silver från VM-föregångaren “World Cup.” Jonas hade med sluttiden 6:32:06 drygt fyra minuter upp till den nye världsmästaren Max King (USA).
Precis som vi de tidigare silverinsatserna var nyckeln till Jonas framgång att han sprang smart. De löpare som stack iväg i början lät han göra det och inte oväntat fick de betala för sin optimism senare i loppet.
Jonas sprang första halvan som en i “huvudklungan” men blev sedan mer och mer “synlig”. Med två tredjedelar av distansen avklarade var han fyra och sedan plockade han ytterligare två placeringar fram till 80 km.
Sista två milen hade Jonas bara USA:s Max King före sig och lyckades krympa luckan på som mest fyra och en halv minut ned till tre och en kvarts minut. Men eftersom King hade krafter till att t o m speeda upp igen på sista varvet var Jonas aldrig riktigt nära att hota.
Däremot var hans andraplats i sin tur helt ohotad bakifrån: Trean Requejo (Spanien) var distanserad med över fem minuter.