High Coast Ultra tar nya tag i helgen

Imorgon fredag, strax innan midnatt, intas Örnsköldsviks torg åter igen av förväntansfulla ultralöpare. Alla fast beslutna att övervinna den 129 km långa och utmanande Högakustenleden.

Inför den 5:e upplagan av High Coast Ultra är intresset för det lokala kraftprovet rekordstort för den långa distansen, dvs hela Högakustenleden. Gällande banrekordet är på otroliga 13 timmar 52 minuter, men merparten av löparna kommer att behöva 18-26 timmar till att tackla höjdmetrar, sten, rötter och frånvaron av sömn, innan de når Högakustenbron.

Tävlingsansvarige Örjan Mattson:

“6 olika nationaliteter, en nybliven svensk rekordhållare och riktigt vassa ultralöpare med i startfältet; det tydliga intresset för loppet gör att vi orkar genomföra tävlingen även detta år. Det krävs annars en hel del från vår lilla arrangörsstab för att säkerställa service-, transport- och säkerhetsfrågor när löparna rör sig 13 mil på stigar och berg under ett drygt dygn. Ett nytt inslag i år blir att vi erbjuder en prischeck till eventuell dam och herre som kan utmana de rådande banrekorden.”

High Coast Ultra hade under premiäråret 2013 bara tre löpare anmälda till den långa distansen, men har alltså sedan dess stadigt vuxit till ett av landets största ultratävlingar. Loppet har även officiell status som kvalificeringslopp och ger höga poäng till ett av världens mest prestigefyllda ultramaraton – The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc® 2018.

Starten går lördag den 17 juni kl 00.00 från torget i Örnsköldsvik. Loppets sprintdistans på 75 km startar kl 09.00 från Skule Naturrum. Målgång sker löpande under lördagseftermiddag och långt in på natten vid Höga Kusten Hotell.

Foto: Magnus Huldén

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail