Kristina Paltén – världsrekord

10805548_1543338535903769_4984313221503824468_n
Alltid strålande.

Med tio minuter kvar av de 48 timmarna började Tina Turners “The Best” ljuda ur högtalarna på Actic Kistas övervåning med all rätt. På löpbandet som var omringat av jublande publik stod Världens Bästa Kristina Paltén – på väg mot ett nytt rekord i löpbandslöpning, 48 timmar.

322,9 kilometer. Trettiotvå mil. Det blev det nya världsrekordet när slutsignalen ljöd. Det gamla 48H-rekordet för kvinnor, som Martina Schmidt från Österrike satte för 8 år sedan (2006) låg på 309,8 km och var med råge taget!

Kristina blev inte bara världsmästare utan putsade även de svenska och nordiska rekorden på  både 24 & 48 timmar löpband – lika bra att plocka hem så många som möjligt! (Inklusive det nordiska herrekordet på 48H löpband.)

Kristina som är en rutinerad ultralöpare sedan många år, hade inga problem med timmarna, trots att det var första gången hon sprang 48H. Ett par motivationsdippar försökte ge sig på henne, men fick vika undan för erfarenheten – “de var inget som inte går över”.

I stort sett följdes planen som planerat:

De första 15 timmarna – 8 km/h.

Nästkommande 12 timmar – 7 km/h.

Återstående 20 timmar – 6 km/h.

 

Fotnot: 48H hamnar i kategorin “tidslopp” bland ultratävlingar. Under ett tidslopp kan deltagaren springa precis så lång eller kort sträcka den själv vill under det antal timmar som loppet pågår. Det är tillåtet att vila, äta, gå på toaletten osv under tiden – men ju fler avbrott desto kortare blir självklart sträckan du tillryggalägger.

Vanligtvis utförs tidslopp på rundbanor, inomhus eller utomhus, som kan vara allt från några hundra meter till vanligtvis några kilometer. Då räknas antalet varv. Den som kommer längst under tidslopp vinner. Under detta rekordförsök stoppades löpbandet varje gång Kristina klev av och sträckan noterades av domare.