Peter Fredricson tror på tuff kamp

Peter Fredricson
Peter Fredricson

Peter Fredricson är ansvarig för all landslagsverksamhet och primärt för uttagningen av landslaget på 100 km. Med andra ord för VM-truppen bestående av Sophia Sundberg, Jonas Buud, Frida Södermark, Fritjof Fagerlund och Linus Holmsäter.

Det har varit ett tufft jobb att ta ut laget till VM. Det finns i dagsläget väldigt många löpare som ligger på gränsen till en landslagsplats, vilket Fredricson också ser som en viktig del av sportens utveckling. Det skapar konkurrens om kommande VM-platser vilket genererar en stark kapacitet.
– VM 2014 i Qatar bjuder på det bästa startfältet jag har sett på ett VM både i dam- samt herrklassen. Vi har en stark svensk trupp på startlinjen på fredag och jag tror att vi kommer få se löpare i blågula färger kapa sina personbästa med flera minuter.

De största utmaningarna med loppet tror Fredricson kommer att vara bland annat värmen och den sena starten. Loppet startar 18.00 lokal tid (16.00 svensk tid) och kommer att genomföras på en betongstensklädd femkilometersslinga med väldigt många skarpa kurvor och vändningar (se bild längst ner). Med ungefär 200 löpare på banan så kommer det att vara viktigt att vara beredd på de tuffa förutsättningarna.

Det kommer att finnas tre ledare i support-zonen, och varje löpare har en av dessa ledare som huvudansvarig. Varje löpare har egna scheman gällande nutrition och dessa kommer ledarna att hålla reda på och följa för att löparna ska nå bästa resultat. Beroende på utveckling hos löparna under loppet finns också en “åtgärdsplan” beroende på hur det går. Planering är A och O.
– Det kommer att bli intensivt eftersom banan är så kort. I snitt kommer vi att ha en svensk passering var 4:e minut i 6-7 timmar.

Peter Fredricson tror att det finns en viss medaljchans men att topp 15 känns rimligt för svenskarna. Det kommer att krävas en riktigt bra tid för att nå medalj.
– Det ”kryllar” av duktiga italienare, japaner, ryssar och amerikaner, men känslan är riktigt bra och vi kommer att få se en riktigt fin insats från de blågula!
Banan VM100