Fjärde kontinentlöpningen

 

IMG_0325Björn springer ut i Atlanten vid Ocean Grove, NJ, 2012. Foto: Lars Näslund.

Om några dagar startar Björn Sunesons resa på löpande fot genom USA för fjärde gången. Lyckas han kommer han att bli en av två personer i världen som sprungit från kust till kust fyra gånger.

Björn Suneson, 66 år, från Stockholm, är en rutinerad kontinentlöpare och en av de äldsta som sprungit från kust till kust genom USA.  Med sig i bagaget har han drygt 60 marathon, över 100 halvmaror och ett tvåsiffrigt antal ensamlöpningar av riktigt lång karaktär. Årets löpning kommer att ske på egen hand och packningen kommer att fraktas i en babyjogger – vagnen som blivit något av ett signum för Björn och hans eskapader.

Sträckan genom delstaterna är 485 mil lång och beräknas ta cirka 100 dagar att genomföra. Den 1 augusti är tanken att de sista stegen ska tas vid Myrtle Beach, South Carolina.
Vid de mest besvärliga partierna av sträckan – delar av Kalifornien, Nevada, Utah och Colorado – kommer en följebil att finnas tillgänglig – vilket är nytt för i år. Björn kommer att springa sina sträckor, med packningen i vagnen, men få skjuts till boenden under vägen. Han kommer sedan att bli tillbakaskjutsad till punkten där han hämtades upp för att fortsätta springa.
”Det hade gått utan följebil men man blir bekvämare med åren, vill slippa campa.”

I slutet av 2012 fick Björn beskedet att han hade artros i knät – något som han nu är helt återställd från. Hans läkare trodde inte på en kust-till-kust-löpning under 2013 års första hälft, men gav hopp om att det skulle gå senare.
”Med det beskedet stack jag ut på en lugn löptur med min förtäckta rollator (joggingvagnen).”

Och nu, den 24 april 2014 är det alltså dags igen. Björns motto ”Keep on running” fungerar med andra ord väldigt väl.

Ungefär en vecka innan Björn ger sig av startade Jessica Goldman sin resa i San Fransisco.  Hon siktar på att bli den snabbaste kvinnan genom USA – och beräknar gå i mål om drygt två månader i New York. Rekordet ligger på 46 dagar.

Björn tränar ungefär 10-15 mil i veckan och började springa 1981, då han var 34 år gammal.
Tidigare kontinentlöpningen genom USA gjorde han 2007, 2010 och 2012.

Följ hans resa på hans blogg.