Peter Fredricson, inför SM

Peter FSå här ett par veckor före Svenska Mästerskapen i 100 km löpning, så kontaktade vi Peter Fredricson, landslagsansvarig, för att höra lite hur han ser på ultralöpning i stort och vad vi kan förvänta oss på kommande mästerskapstävlingar.

Vad betyder ultralöpning för dig?
Eftersom jag själv inte är ultralöpare utan har följt sporten från sidan har jag alltid ända sedan jag kommit i kontakt med grenen imponerats av alla de fantastiska prestationer som de aktiva genomför. Som ”gammal” elitidrottare i annan gren än Ultra så slås jag av den unika passionen som löparna visar (oavsett nivå) och deras hängivenhet, entusiasm samt glädje till sitt idrottande!

Hur ser du på framväxten av ultra i stort? Ser du att det kommer fram nya svenska ultralöpare på landslagsnivå?
Den ”resa” sporten har genomfört de senaste fem åren är anmärkningsvärd. Idag är Sverige ett aktat land i Ultrakretsar främst genom Kajsa Bergs och Jonas Buuds internationella individuella framgångar men jag skulle vilja framhålla vårt lag-EM-silver bland damerna 2013 som det absolut finaste beviset på Sveriges fantastiska framgångar. Främst på damsidan finns det en mycket bra bredd samt även ”spets” och konkurrensen om platserna till mästerskapen är riktigt hård. Även på herrsidan tror jag att vi står inför en fin utveckling om vi lyckas attrahera maratonlöpare som tillhör toppen i Sverige vilket krävs för att lyckas på sikt internationellt på 100 K. Vi har även några mycket lovande herrar som har en bra potential men tyvärr inte fått representera Sverige på ett mästerskap ännu.

Hur ser du på SM, finns det en tillräcklig bredd i Sverige för att skapa konkurrens på ett nationellt mästerskap? Hur kan man locka fler duktiga maratonlöpare att våga sig på 100km?
Som jag tidigare nämnde så är det självklart så att det är på damsidan den hårdaste konkurrensen är nationellt men även på herrsidan har det varit hårda dueller om SM-medaljerna och då tänker jag främst på SM förra året då loppet avgjordes på den sista milen med en överraskande SM-segrare i form av Linus Holmsäter. Linus, som förövrigt är ett utmärkt exempel på en maratonlöpare med passion till löpningen och viljan till att prova ”sina vingar” vilket renderade i ett SM-guld förra året. Tyvärr är vår gren av den karaktären att våra bästa löpare inte kan tävla ”varje helg” utan närmare bestämt kanske max 2-3 lopp över 100K under en säsong vilket innebär att många av våra bästa löpare inte deltar på SM vilket är synd, men jag vill poängtera att jag förstår löparnas val och i år är det många av våra landslagslöpare som väljer att fokusera på Comrades Marathon i Sydafrika som avgörs samma helg som Stockholm Marathon. Ett val som jag tror stärker löparna och ger dem en ovärderlig rutin inför kommande internationella mästerskap.

Gällande frågan att få fler duktiga maratonlöpare att prova på ”ultra” tror jag att ett 6 timmars lopp är det perfekta ”insteget” till Ultra och på sikt 100 K. Även våra elitlöpare fungerar som viktiga ambassadörer och ”opinionsbildare” för varför man skall prova på Ultra!

Vad är viktigast för att klara av att prestera på en så lång distans? Vilken bakgrund ska man ha för att nå toppresultat? Hur ska man träna?
Framförallt hängivenhet och passionen till sitt utövande är viktigt. Att springa ”ultra” gör man inte med benen utan huvudet!
Det gäller att vara mentalt oerhört tuff och framförallt ha en långsiktighet i sin satsning. Det tar år av träning och stegvis upptrappning av träningsmängd för att bli en god ultralöpare och framförallt gäller det att hålla sig skadefri vilket kräver en hel del kunskap om hur sin egen kropp fungerar. Gällande träning tror jag inte på att bara köra ”halvfort och långt”. Det är ett faktum idag att om du skall bli en landslagslöpare på 100 K som slåss om topp 10-positioner på ett mästerskap måste du har fart på både 10,21 och 42 K. Som dam bör du klara 2.50-2.55 och som herre under 2.30 på maraton för att kunna prestera på 100 K. Om du idag är en renodlad maratonlöpare och vill satsa på Ultra behöver du komplettera träningen till att ungefär varannan vecka köra ett längre pass på mellan 50-55 K och framförallt vänja dig vid ett annat näringsintag under träning/tävling. I övrigt är det väldigt individuellt hur du bör lägga upp din träning för att du som löpare skall utvecklas på ett optimalt sätt. Att lyssna på sin kropp och våga vila är dock oerhört viktigt!

Hur tänker du och vad tittar du på när du tar ut landslagslöparna? Vad är kraven och när sker uttagningen?
Uttagningen för årets VM i Qatar som avgörs i slutet av november kommer att ske den 16 september. Min uppgift är att nominera löpare samt kunna motivera ett deltagande, slutlig uttagning ansvarar SFIF (Stefan Olsson) för i god kommunikation med undertecknad. Kraven för uttagning är att löparen skall kunna uppvisa ett resultat inom uttagningsperioden som innebär en plats i paritet med en 20:e plats på VM samt att löparen skall vara i en sådan form att resultatet skall kunna upprepas på mästerskapet.
Hur många medaljer kommer landslaget komma hem med från mästerskapet i Qatar i november?
Sverige kommer att ta en individuell medalj (och då gärna av ädlaste valör) samt en medalj i lag på damsidan!

KUL önskar dig och alla landslagslöparkandidater stort lycka till!