VM 100 km

Klockan 10 startar världsmästerskapet i 100 km i Winschoten i Holland i morgon lördag!

Sverige har nio starka löpare (se tidigare inlägg), Jonas Buud, Fritjof Fagerlund, Patrik Verme, Linus Holmsäter, Henrik Jannborg, Kajsa Berg, Sophia Sundberg, Frida Södermark och Stina Svensson.

Buud är rankad som en av topplöparna och vi håller tummarna för att formen fortsätter vara lika bra som i Ultravasan.

Loppet kommer att löpas på en flack bana som troligen kommer att ge fina tider även om den har en hel del skarpa svängar. De snabbaste löparna kommer att få resultat på något över 6 timmar. Favoriter förutom Buud på herrsidan är Vasily Larkin (RUS) (pb 6:18) och Steven Way (GBR) (6:19) – båda välkända namn i ultravärlden.

På damsidan toppar Camille Herro (USA) favoriterna med en personbästa tid på 7:26 på 100 km. Bland damfavoriterna syns även Nikolina Sustic (CRO) (7:41) som dominerade på Stockholm Ultra i augusti – där hon blev totalvinnare. Sveriges Kajsa Berg har ett personbästa på 7:35 och lär vara med i täten utan tvekan.

Winschoten har arrangerat De Run 100 km i nästan 40 år, och orten har hög status bland ultralöpningens historia. Andra gången VM i 100 km arrangerades var det också här (2011).

De tre första löparna räknas in i lagtävlingen. Roligt att det finns både ett dam- och herrlag om allt går bra.

Banrekordet är 23 år gammalt och ligger på 6:16:41. Snabbaste kvinna har löpt loppet på 7:00:26.

 

>>>Länk till loppets hemsida.

>>>Länk till livestreaming.