Första kvinnan genom Iran

Det kom ett pressmeddelande om att Kristina Paltén nu nått målet med sitt senaste äventyr:

I kväll sprang Kristina Paltén in i staden Bajgiran på gränsen mellan Iran och Turkmenistan. Hon är den första kvinnan som har sprungit genom hela Iran.

Kristina Paltén
Kristina Paltén

I kväll nådde Kristina Paltén målet på sin löpning genom Iran. Hon sprang in i staden Bajgiran på gränsen mellan Iran och Turkmenistan. Kristina Paltén startade sin löpning den 5 september i staden Bazargan, på gränsen mellan Turkiet och Iran. Det har tagit henne 58 dagar att korsa landet, en löpning på totalt 1 854 kilometer.

Hon har valt att springa genom Iran för att upptäcka den vackra naturen, men också för att träffa nya människor och utmana sina fördomar om landet.

”Med min löpning genom Iran ville jag utforska vad som hände om jag visade tillit till människor som tillhör en religion och en kultur som är okänd för mig. Ordet muslim förknippas allt för ofta med terrorism eller fundamentalism. Det finns cirka 1,5 miljarder muslimer runt om i världen och jag tror att de flesta av dem är vänliga människor”, säger Kristina Paltén.

Under sin resa genom Iran har hon hela tiden mötts av gästvänlighet och generositet.

”De flesta jag har träffat har varit främlingar. Ibland har vi inte ens kunnat prata med varandra, men de förstod ändå att jag behövde hjälp. De har bjudit in mig i sina hem och gett mig de finaste köttbitarna, en säng att sova i och den finaste tekoppen att dricka ur”, säger Kristina Paltén.

”Jag önskar att vi i Sverige visar samma gästvänlighet mot de flyktingar som kommer till vårt land och som behöver hjälp. Jag vill att Sverige ska vara ett land där alla känner sig välkomna, där vi visar tillit till varandra och är nyfikna på det som är annorlunda. Jag är stolt över allt svenskarna gör för att välkomna människor på flykt, men också över det vi gör för att hjälpa flyktingar i utlandet.”

Kristina Paltén anländer till Sverige den 7 november.