Springer Stockholm-Åland tur och retur

Den 13-14 april ordnar Fairtrade Runners i samarbete med Birka Cruises ett insamlingslopp till förmån för UNICEF och deras arbete med att hjälpa barn i katastrofområden. Loppet springs på båten M/s Birka och målet är att springa lika långt som båten åker från Stockholm till Åland tur och retur. Ultradistans fick kontakt med en av löparna, Elin Durgé, som började löpträna för två år sedan och som begick ultradebut i december 2015.

12920309_10153501752112423_2165116840326570467_n
Elin Durgé, Ultrapåsken 2016, Sigtuna – Norrtull.
Vad är det ni ska göra? 
– Syftet med loppet är att samla in pengar till UNICEF och deras arbete med att hjälpa barn i katastrofområden. Målet är att samla in 30000 kr och det kommer att ske på båten och i sociala medier bland annat.

Hur går själva loppet till?
– Vi är i dagsläget omkring trettio löpare som tillsammans ska springa lika långt som båten åker för att ta sig till Åland tur och retur. Det är ungefär 334 kilometer och vi har 22 timmar till vårt förfogande. Vi springer några i taget och använder båtens löparbana som är 193 meter lång.

Kan vem som helst vara med? 
– Alla som springer, springer så långt de själva vill. Jag vet att några ska springa 12 timmar och andra 15 kilometer. Själv har jag tänkt att springa ett maraton. För alltså, hur skoj vore det inte att riva av en mara på en Finlandsfärja?

Vad har du för löparbakgrund?
– Jag är väldigt ny i sammanhanget och började löpträna för snart två år sedan med maraton som mål. Efter Stockholm maraton 2015 har det gått av bara farten. I december var jag med på ett 6-timmar löpbandevent där jag fick ihop 57 km. Det gjorde mig så otroligt stolt. Samtidigt tror jag på mig själv och tycker det är roligt att pröva på saker jag inte gjort tidigare. I sommar vill jag gärna springa Ultravasan.

Efter det här ska du springa runt på en svamp! 
– Ja, nästa lopp blir Svampen maraton i Örebro i slutet av april. Jag tenderar att dras till lite knasiga lopp och det här är minst sagt något annorlunda. Uppe på utkiksdäcket i Örebros kända vattentorn Svampen ska vi springa runt, runt, runt tills det blir ett maraton. Det lär bli många varv och det lär också bli väldigt kul!

Fakta

Om Facebook-communityn Fair trade Runners
Om du vill springa Åland tur och retur
Om Fair trade Runners för UNICEFs katastrofarbete