Från Långe Erik till Långe Jan

Tidig morgon 20 juli 2016 startar International Lighthouse Run på Öland. Ett tre dagar långt välgörenhetslopp på Öland som går från fyren Långe Erik i norr till fyren långe Jan i söder. 

Sträckan är på ungefär 165 kilometer och tanken är att få företag, privatpersoner och organisationer att skänka minst 1 öre/steg som löparna springer.

– Pengarna som vi samlar in går till den fantastiska organisationen Min Stora Dag som jobbar för att långtidssjuka barn och ungdomar som spenderar långa perioder på sjukhus ska få komma ut och få en speciell önskan uppfylld, säger Uffe Pedersén som tillsammans med sin gode vän Niklas Andersson arrangerar loppet.
I skrivande stund har de samlat ihop omkring 6000 kronor.
– Vi har valt att inrikta oss huvudsakligen på små lokala företag som vi vill ska skänka minst 1 öre/steg som vi springer vilket är ungefär 150 kilometer vilket ger 150000 steg vilket är 1500 kr och det är ju inte mycket pengar alls. Vi kommer även jobba under loppets gång med att samla in pengar, säger Uffe.
Boende i sovsal
Från början var tanken att bara Uffe och Niklas skulle springa sträckan, barndomsvänner som de är. Men snart ville de göra något större och nu vill de få ihop så många löpare som möjligt att springa med dem. Upplägget är att man springer två etapper per dag dag men hur långt varje sträcka blir vet de inte än.
– Det blir i alla fall ungefär 55 kilometer per dag och vi går i mål någon gång sen eftermiddag/kväll den 22 juli vid Långe Jan i Ottenby, säger Uffe.
Boende kan bli en ganska stor kostnad mitt i semestertider på Öland men både Mörbylånga och Borgholms kommun stöttar med övernattningsmöjligheter. Köpingsvik sporthall första natten och Mörbylånga sporthall andra natten.
– Vi försöker hitta andra alternativ för att slippa egna sovprylar men det ser svårt ut. Alla campingstugor och rum är redan uppbokade och eftersom vi inte vet hur många vi blir som springer så är ju sporthall faktiskt ett bra alternativ.  Boendet blir gratis hur som helst, säger Uffe.
Uffe och Niklas arbetar även på att få frukost, lunch och middag sponsrat av lokala restauranger.
Följebilen tar sovsäcken
Mellan sovställena kommer det finnas en följebil som transporterar all packning men den kommer inte att vara med under dagarna så allt det som man önskar ha med sig under dagen får man transportera själv.
– Vi kommer inte ha några fasta tider bokade utan det kommer vi överens om under loppets gång.  Förhoppningen är också att vi håller ihop under sträckorna, men samma sak där – vill en grupp springa i ett högre tempo utan korta “sevärdhetspauser” så kan vi lösa så att vi springer i två grupper, men helst alla tillsammans så att vi gemensamt kan stanna och njuta av de sevärdheter vi passerar, säger Ölandsfödde Uffe.
Loppet går längs en cykelled som heter Ölandsleden. Den kommer man att följa i stort sett hela vägen förutom någon mil vid Borgholm för att man ska springa förbi Ölands slottsruin och Solliden.
– Det kommer vara cykelväg  i stort sätt hela vägen. Vi vill såklart undvika bilvägar även om det kommer bli någon eller några passager. Kortare småpauser för eventuell fotografering och titta på vackra platser kommer säkert också ske, säger Uffe.
Jobbar på sponsring av mat
Någon övre gräns på antalet deltagare finns inte eftersom man övernattar i två stora lokaler. Det finns heller inget krav på att man måste springa alla dagar eller hela sträckor.
– Den enda eventuella kostnaden vi kan se just nu är maten men vi jobbar på att få även den sponsrad på något sätt. Transporten till och från Öland får man ju fixa själv. Vi kommer inte ta nån avgift för att få vara med men däremot utgår vi ifrån att man skänker en slant till insamlingen, säger Uffe.
Det Uffe och Niklas vill åstadkomma är framförallt en trevlig naturupplevelse för alla deltagare och att få in så mycket pengar som möjligt för barnen på sjukhus. De har satt som mål att samla in 15000kr.
Text: Jessica Fremnell