Ultratrail-VM avgjort

VM i Ultra Trail gick av stapeln i går i Badia Prataglia, Italien. Sveriges representanter André Jonsson och Jennifer Asp startade den 50 km långa banan med 3000 höjdmeter.
André slutade på plats 22 med tiden 4.50.47
Jennifer tvingades tyvärr bryta efter 25 km pga mageproblem.
Luis Alberto Hernando, Spanien vann loppet på 4.23.31

Peter Fredricson var med på plats i Italien som lagledare och support.

Banan, hur var den, en rundbana eller A-B?
Rundbana på 49 K i en fantastisk fin nationalpark

Backarna, var de många och slaka eller mer branta klättringar?
Det var en krävande bana på många sätt som krävde en allsidig kompetens både snabbhet och styrka i branta stigningar (2 st på andra halvan) samt att kunna springa snabbt utför (som alltid på ett Trail-VM). Vad som skilde denna bana från tidigare var att stigen var “relativt ren” från sten och ojämnheter.

André gjorde ett riktigt bra lopp, var han nöjd själv?
Andre hade hoppats på något högre placering men han var nöjd med placeringen och han gjorde ett stabilt lopp rakt igenom och låg ca 20a hela tiden.

Foto: Peter Fredricson
Foto: Peter Fredricson

Jennifer fick tyvärr bryta loppet, vad hände?
Jennifer fick magproblem efter ca 10 km och klev av efter 25 km. Riktigt synd då jag tror att hon hade haft riktigt fina chanser till en mycket bra placering om det hade varit en “normal dag” men problem med magen är en del av utmaningarna en ultralöpare kan få hantera under ett lopp. Hon är ung och lovande och kommer igen starkare.

Var du med som ensam support?
Ja vi hade endast 2 löpare uttagna (bland annat för att Emelie Forsberg och Ida Nilsson var tvungna att tacka nej) och därför hade vi endast en ledare på plats.

Var arrangemanget bra runt tävlingen?
Arrangemanget som sådant från invigning till tävling samt prisutdelning var mycket bra. Ett av de mest välarrangerade VM jag varit på, stor eloge för detta.

Ditt sista uppdrag som ansvarig, hur känns det?
Det känns både vemodigt men även positivt att få lämna över uppdraget och Svensk ultralöpning i positiv utveckling. Detta var mitt sista mästerskap på plats men jag kommer inte lämna uppdraget som grenansvarig förrän efter säsongen och innan dess skall jag assistera från hemmaplan och hjälpa Andreas Falk för bästa möjliga förutsättningar för 24h VM-löparna vilket kommer bli ett “hyperintressant” mästerskap. Under hösten kommer processen för att hitta en ny ansvarig/a för ultra av Friidrottsförbundet i samarbete med KUL och där kommer jag även bistå om önskemål finns.

Samtliga resultat

Intervjuad av: Sandra Lundqvist
Foto: Peter Fredricson