Soldränkt premiär av EcoTrail Stockholm

Sol, värme, glada löpare och fantastisk terräng precis utanför Stockholms stadskärna. Huvudstaden visade sig från sin bästa sida, när det var premiär för EcoTrail Stockholm i lördags. Av dagens alla hjältar stod kanske tre barn och ett gäng franska brandmän för den största insatsen. Med smittande glädje rullade brandmännen barn som inte själva kan springa, genom hela 80 km-distansen i en jöelette, en terränggående rullstol.

EcoTrail finns i flera europeiska storstäder och har bland annat som syfte att visa upp fin natur och fina stigar i närheten av staden. Det finns också ett utpräglat miljötänk och varje löpare måste till exempel ha med sig egen mugg eller flaska för att fylla på vätska.

Det startade i Paris för 10 år sedan, finns nu i sju länder och i år kom EcoTrail alltså för första gången till Sverige och Stockholm, med Team Nordic Trail som arrangör. Totalt startade över 450 löpare från 24 olika länder. Ungefär hälften av dessa sprang någon av de båda ultradistanserna 45km och 80km. Dessutom kunde man välja att springa 16 km singel eller duo (två personer som delade på sträckan).

Spring för ett leende
Innan vi kommer in på toppnamnen i respektive klass så var det alltså detta med de franska brandmännen. Pompier Raid Aventure är en förening som vill låta barn med funktionshinder uppleva stora äventyr. “Spring för ett leende” har de som slogan och sedan 2006 tar de med barn med funktionshinder på en enhjulig, terränggående rullstol – joëlette – till platser runt om i världen som de aldrig skulle kunna få uppleva annars.

De åtta brandmännen turades om att i omgångar köra de tre barnen Lucas, Rufus och Arthur runt den bitvis väldigt tekniska 80 km-banan. Medtävlare och publik kunde glädjas åt sång och glada skratt. Både barnen och brandmännen var lyriska efteråt.

– Det var ett fantastiskt lopp som var bra organiserat, med vänliga funktionärer längs hela banan. Varierande terräng som gjorde loppet mycket roligt att springa. Helt otroligt väder som vi inte alls väntat oss. Vansinnigt vacker natur och otroliga vyer. Publiken längs banan var uppmuntrande och hejade fram barnen.

Foto: Pompier Raid Aventure

Liksom för många andra var upplevelsen viktigare än tiden. Efter knappt 13 timmar rullade gänget från Pompier Raid Aventure sjungande in i Kungsträdgården och undertecknad fick förmånen att dela deras glädje under stora delar av loppet.

Den svenska föreningen Glädjeknuff deltog också med en jöelette på 16 km-distansen, där Oliver var “riddare” och fick uppleva stockar och stenar längs småstigarna på Djurgården.

Trevligt långpass
Hur gick det då i toppen? Team Salomons Erik Anfält var överlägsen bland herrarna på den kortare ultradistansen, 45 km. Med imponerande 3:06:51 var han förkrossande 47 minuter före fransmannen Charles Cotineau. Men segertiden finns det mycket att slipa på, enligt Erik, som var SM-femma på Stockholm Marathon två veckor tidigare:

– Mina mål och förväntningar var att få till ett trevligt långpass. Då jag ganska omgående blev själv bestämde jag mig för att inte springa max utan hålla en jämn lagom ansträngning. Det lyckades jag med och det kändes bra och kontrollerat, berättar Erik Anfält.

Frode Bakken från Engelbrekts Kiropraktorcenter höll precis undan för dansken Martin Eckberg Bindner i kampen om den tredje träskulpturen.

I damklassen var det desto jämnare mellan de tre svenskorna i topp. Sofia Attelind från Team Nordic Trail vann till slut på 4:29:26, 6 minuter före klubbkompisen Emma Bergflo, med Sara-Lena Stolt från Outdoorexperten strax efter på tredje plats.

Omöjligt att bli uttråkad
På den längsta distansen, 80 km, blev det överlägsna franska segrare genom två EcoTrail-giganter, paret Emmanuel “Manu” Gault och Sylvaine “Sissi” Cussot. Manu Gault har fyra segrar och totalt åtta pallplatser i EcoTrail Paris, han vann det första EcoTrail Oslo 2015 och var också fyra i Ultravasan90 2015. Hans fru Sissi vann EcoTrail Paris 2013 & 2016 och var i samma lopp i år tvåa efter Ultravasans segrarinna Jasmine Nunige.

Foto: Privat/Sylvaine Cussot – Emmanuel Gault.

– Det var perfekt väder att springa i! Vi bor i södra Frankrike och där är det väldigt hett för att träna. So 20-23 grader är bra för oss. Dessutom gillade vi variationen på banan, det var omöjligt att bli uttråkad! Från sjöar till skogar och genom stan, det är ett nöje att upptäcka Stockholm på det sättet, säger Sylvaine “Sissi” Cussot.

EcoTrail-loppen ingår i deras huvudsatsning, så de kom väl förberedda till Stockholm. EcoTrail Stockholm upplevde dom som mer krävande än andra EcoTrail-lopp. Sissi igen:
– Det var fler stigningar och tekniska avsnitt. Vi behövde koncentrera oss under loppet, med många rötter och små hinder. Men det var överraskande att hitta så mycket natur i en sådan stad. Det var en fin upplevelse och den svenska andan inspirerar oss!

Det Asics-sponsrade paret var dessutom etta och trea av samtliga löpare, med 6:19:42 för Gault och 7:17:56 för Cussot. Däremellan lyckades även Team Nordic Trails Edvin Karlsson ta sig under 7 timmar och knipa andraplatsen i herrklassen. Rasmus Persson, Team Billingen X-trail var trea i herrklassen på 7:21:51.

I damklassen var Cussot ännu mer överlägsen än sin make och var nästan 1 timme och 12 minuter före tvåan Victoria Borg, Team Ultrasweden. Sussi Lorinder, Salomon Running Sweden, blev trea.

Text och bild: Daniel Westergren

Daniel Westergren