Tjejmarathon för alla

Ann-Sofie Forsmark tillsammans med Madeleine Rydbeck tröttnade på att alla tjejvarianter av lopp var kortare så de startade ett ultraopp de valde att kalla Tjejmarathon. Loppet uppmäter cirka 5 mil vilket är längre än marathondistansen 42,2 km. I samband med detta samlar de tillsammans med löparna in pengar till Panzisjukhuset i Kongo. Ett sjukhus för utsatta, sargade, skadade kvinnor. Kvinnor som utsatts för våldtäkt och misshandel i krigets Kongo.
Det första året var tävlingen endast öppen för tjejer men efter det kan alla starta i det man kallar “årets godaste lopp”. Genom att anmäla sig till loppet betalar man in en anmälningsavgift och bidrar utöver det med en donation man  samlar in eller ger på egen hand som går via organisationen PMU direkt till Panzisjukhuset.

I år avgjordes loppet i Ursvik och sträckan att springa var 50 km. 18 löpare kom till start och efter 4 timmar och 28 minuter kunde Torbjörn Gyllenbring koras som segrare.
Arbetet med att skänka pengar nu pågått i 6 år och totalt har en summa av över 600 000 kronor skänkts till sjukhuset samt att över 100 000 kronor samlats till ett projekt i Bangladesh via Hungerhjälpen. Pengarna går bland annat till att ge fysisk och psykisk eftervård till kvinnor och barn som vårdas på sjukhuset och Maison Dorcas- det transitboende som kvinnor och barn kan få komma till om de inte kan återvända hem, vilket ofta är fallet.

Läs mer om Tjejmarathon här