Pace on Earth på pallen i USA

3daysatthefairEllen Westfelt och Johnny Hällneby från Pace on Earth tävlade under den gångna helgen i USA i ett 48-timmarslopp.

Tävlingen “3 Days at the Fair” hölls i Augusta New Jersey, cirka 1,5 timme utanför New York och hade ett stort utbud av distanser (allt från maraton till 72-timmars). Tävlingen lockar varje år många ultralöpare från nordöstra USA eftersom arrangemanget är exceptionellt bra med stort utbud av god mat dygnet runt och riktigt bra stämning. Banan räknas som snabb (1 miles eller 1609 m varvbana på asfalt och grus) och därför dyker stora delar av USAs ultraelit upp varje år för att slå rekord. 

I år var det störst fokus på damernas 72-timmars lopp, där Marylou Corina ställde upp för att slå sina egna fantastiska rekord. På herrsidan var det 48-timmarsloppet som samlat den hårdaste konkurrensen, med bland annat Joe Fejes och Serge Arbona som båda var ute efter det amerikanska rekordet på 257 miles och rekordinnehavaren Phil McCarthy själv som också var på plats för att försvara sin notering.

Ellen och Johnny tävlade i 48-timmarsloppet som startade fredag morgon 9:00 lokal tid. Loppet var tufft redan från början med hårt tempo i täten och inte minst krävande väderförhållanden då det började regna kraftigt någon timme efter start. Efter 8 timmar var det 5 löpare som redan låg runt 50 miles (80 km). Johnny och Ellen kunde efter 24 timmar summera ihop 114 miles (183 km) respektive 82 miles (132 km). Detta under ett dygn som innehållit ca 14 timmars oavbrutet regnande och stundtals hård vind. 

Dag 2 blev det uppenbart att det tuffa första dygnet i 48-timmars loppet hade påverkat löparna mycket och de flesta fick stora svårigheter med att hålla sitt tempo. Den enda på banan som verkade oberörd av vädrets makter var Marylou i 72-timmars loppet som fortsatte flyta på i lugn och fin takt, allt medan hon slog åldersrekord och kanadensiska rekord på vägen. Marylou slutade senare som totalvinnare på 72-timmars med 271 miles (436 km). Andra dygnet bjöd dock på ett mycket bättre väder och även om tempot var lägre var stämningen på banan i topp. Ellen hade full koll på sin andraplats hela tiden medan Johnny befann sig i en spännande kamp om tredjeplatsen.

När krutröken lade sig på söndagmorgonen var resultaten följande: 
Damer 48-timmars:
1. Jill Hudson – 151 miles (243 km)
2. Ellen Westfelt – 136 miles (219 km)
3. Kimberley Sergeant – 125 miles (201 km)

Herrar 48-timmars:
1. Joe Fejes – 230 miles (370 km)
2. Serge Arbora – 186 miles (299 km)
3. Johnny Hällneby – 175 miles (282 km)


Visst får vi se fler svenskar på startlinjen nästa år?

Läs mer om 3 Days at the Fair på Facebook.