Glädjespridaren Karin trea på Karlstad 6h!

Om du är på en tävling och hör någon som kommer skuttande och tjoar “Vågen för funktionärerna, Vågen för funktionärerna!” så är det med stor sannolikhet Karin Strid du hör. Karin är en riktig glädjespridare och en sann kämpe. Igår lördag knep hon tredjeplatsen på Karlstad 6h med nära på 56 km och hennes mål är att genomföra en Ironman på Hawaii när hon fyller 65 år!

Är du nöjd med ditt 6h igår?
Jag är jättenöjd och det var jättetrevligt igår! Min plan för igår var att springa längre och må bättre. När det var 20 minuter kvar passerade jag mitt pers och då fortsatte jag bara.
Jag tränar inte så mycket långdistanslöpning, jag brukar skoja och säga att “Vad skulle det bli om jag började träna också?!”

Hade du nåt mål med loppet?
Mitt mål var att springa ett helt lopp och dricka sportdryck. Under Skövde 6h i mars fick jag ont i magen av sportdryck. Jag har alltid bara sprungit med vatten men inser att om man ska hålla på länge så är det bra att få sig något annat. Visst är det gott med leverpastejmackor men det är lite besvärligt.
Jag köpte en massa olika sportdrycker och började med att blanda dom svagt. Jag skrev ner allt och jämförde och analyserade hur det kändes. Min tillvänjningsperiod började i somras och nu gick det bra och allt kändes bra i magen.
Utan magproblem går allt så mycket bättre.

Jag hade ett delmål att springa i 6 min-tempo och det gick bra i 3 timmar. Sen sjönk tempot lite. Tidigare har jag märkt att det är svårt att komma igång efter att jag har gått men det upplevde jag inte igår. Då var det bara att jogga igång igen.

Hur länge har du hållit på med uthållighetsidrott?
För 15 år sen höll jag på med långdistans upp till marathon. Sen köpte jag en häst och då räckte inte tiden till för hästen och löpningen, så jag slutade att springa helt.
För 2 år sen drabbades jag av artros i händerna och tvingades sluta med hästsporten. Då tog jag istället upp löpningen mera igen.  Långsamt började jag vänja kroppen vid löpningen igen och sprang korta turer till att börja med.

Vad är det som lockar dig med uthållighet?
Det är så tillfredsställande att övervinna obehaget. Det är meditativt att hålla på länge. Det är skönt att göra något under lång tid. Det är bara jag och ansträngningen. Och jag påverkas väldigt positivt av endorfinerna.

Har du nåt mål för 2018?
Mitt mål för 2018 är att genomföra en Ironman i Köpenhamn i augusti.

Hur tränar du?
Jag har gjort en egen träningsplan. Jag har läst på nätet och köpt en bok som jag läst i. Gårdagen gav mig ett bra kvitto på att allt är bra och jag har gjort rätt.
Min långtidsplan är att genomföra en Ironman i Hawaii 2023, då jag vill vara bäst i min åldersklass. Då är jag 65 år.

Är det nån skillnad på din träning nu och för 15 år sedan?
Jag är mycket mera målmedveten nu. Förr var det mycket pusslande och träningen fick inte ta så mycket tid. Nu kan jag göra som jag vill!

Hur kom det sig att du testade ultralöpning?
För 4 år sen hörde jag talas om Karlstad 6h utomhus. Den gick på en 400-meters oval. Jag tänkte att det måste vara skonsamt för lederna och ganska lindrigt. Så jag anmälde mig och åkte dit helt oförberedd. Jag hade inte sprungit alls på många år. Men jag kom drygt 5 mil och hade inte ont nånstans efteråt.
6 månader senare arrangerades också 6h inomhus och jag hade inte sprungit något därimellan men jag deltog igen. Så jag sprang 2 gånger per år, i 6 timmar åt gången.

Jag blir så himla glad av ultra! Man träffar så många trevliga människor. Det är bara för trevligt, skrattar Karin.

Samtliga resultat Karlstad 6h

Text: Sandra Lundqvist
Bild: Karin Strid