Landslaget i ultratrail rekar

Ultratraillandslaget med lagledare Kerstin Rosenqvist är på plats i Penyagolosa i Spanien för att reka banan inför VM i ultratrail som går 12 maj.
Laget består av André Jonsson, Elov Olsson, Johan Lantz, Kristin Berglund och Fanny Bergström. Johanna Bygdell som också ingår i laget kunde tyvärr inte följa med för att reka.

Banan är drygt 85 km med 4.900 höjdmetrar och maxtiden är 15 timmar.
Starten går kl 6.00 på morgonen den 12 maj.

Är hela banan kollad nu?
Ja, Andre, Kristin och Fanny har sprungit hela banan uppdelat på tre etapper och har även sprungit en träningstävling (45 km med 3500höjdmeter!) i grannstaden.
Johan och Elov kom i torsdagskväll och har provsprungit banan i två etapper.

Elov
Foto: Kerstin Rosenqvist

Huset vi bor i ligger 300 meter från tävlingsbanan och ungefär mitt på sträckan så verkligen perfekt läge, berättar Kerstin.

Hur ser banan ut?
Själva banan går mestadels på single track stig, lite varierat underlag men mycket sten och grus. Inte någon bred upparbetad led utan de verkar ha röjt upp småstigar för loppet att följa. Det är hela tiden upp och ner och ganska knixigt, inte många meter där man kan slappna och bara flyta på. Enligt Andre är det betydligt mer tekniskt än förra årets VM.

Foto: Kerstin Rosenqvist
Foto: Kerstin Rosenqvist
Foto: Kerstin Rosenqvist

– Jag tror att det kommer att bli en tuff andra halva för många, att det är efter ca 40 km som det börjar bli utslagsgivande, säger Johan.
– Jag tror att jag kommer ligga lite längre bak än de andra till en början och sen kunna börja plocka placeringar från ungefär halva banan, säger Elov.

Vad tror du om Sveriges medaljchanser?
– Gällande placeringar beror det på hur de sista veckornas träning går men målet är absolut topp tio för alla tre i herrlaget.
En lagmedalj tror jag på för både herrlaget och damlaget.

Text: Sandra Lundqvist
Bild: Kerstin Rosenqvist

reddit