SM 100 km

Den 5 juli i sommar arrangeras SM på 100 km i samband med SM-veckan.

Banan är en fem kilometer lång varvbana längs Helsingborgs vackra strandpromenad. Starten är placerad på målrakan för Helsingborg Marathon mitt i centrum av idrottsarenan under SM-veckan. Första kilometerna leder löparna norrut längs strandpromenaden där Henrik Larsson står staty och tar emot dem. Precis när det fruktade Tinkarpsbacken syns efter två och en halv kilometer kan löparen dra en suck av lättnad. Här vid Vikingstrand tar de emot high fives från publik och funktionärer, fyller på med vätska innan de vänder tillbaka söderut igen. Banan går längs havet med utsikt över Danmarks kustlinje.

För att delta i SM krävs att du är medlem i en förening ansluten till Svenska Friidrottsförbundet samt att man är svensk medborgare alternativt, ifall man är utländsk medborgare, har av SFIF erhållet tävlingstillstånd. Inga kvalificeringskrav från andra lopp krävs.

SM 100 km är helt nytt för Helsingborg Marathon och en engångstävling. I vanliga fall driver de Helsingborg Marathon och Helsingborg Night Run (helt nytt 5km-lopp för i år som kommer vara återkommande). Idén om ett maraton i Helsingborg födddes hösten 2012 då intiativtagarna Andreas Gartmyr och Simon Wikstrand först börja leka med tanken om ett nytt långlopp. Snabbt insåg de båda att Helsingborg erbjuder en stor variation både i underlag och miljö, samtidigt som muststräckan och dess naturliga landborg är unikt i maratonsammanhang. Drygt två år efter idén kom till gick första upplagan av Helsingborg Marathon med närmare 3300 löpare på startlinjen fördelat på maraton och maratonstafetten, och blev redan första året Sveriges näst största maraton. Nu snart fem år senare är det inte mindre än fyra lopp under samma dag – maraton, halvmaraton, stafett och barnlopp. En löparfest för hela familjen.

Länk till loppets hemsida

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Ellinor Fermfelt

reddit