Nytt svenskt rekord på 6-dagars för herrar!

Sprang 88 mil på 6 dagar!
Johnny Hällneby är nybliven svensk rekordhållare på 6-dagarslöpning. På en tävling i New Jersey, USA, i maj sprang han nästan 15 mil om dagen, 6 dagar i sträck, för att till slut gå i mål som ny världsetta och ny svensk rekordhållare på distansen.

Johnny Hällneby en av de första dagarna av loppet. Foto Lotta Thörn.

—Det var helt galet, säger Johnny Hällneby. Kroppen svarade precis som jag hade hoppats på och jag hade nästan ingen svacka alls under 6 dagar. Det är ovanligt på ultralopp.

46-årige Johnnys strategi för att nå sitt mål var att hålla sig i rörelse så mycket som möjligt och sova så lite som möjligt. Tävlingen gick på en mile-bana där varje varv var 1609 meter. Här skulle man alltså springa runt, runt så många gånger som möjligt. Johnnys längsta paus på hela tävlingen var ca 2 timmar, så så värst mycket sömn blev det inte.

—Det var klart värst sista dygnet då jag började bli förvirrad av tröttheten. Och över huvud taget så hade det aldrig gått att springa så här långt om jag inte hade haft min fantastiska support med mig, berättar Johnny.

På plats under hela tävlingen fanns vännen Lotta Thörn som själv är ultralöpare och tidigare satt svenskt rekord på 12-timmarslöpning. Hon bestämde vad Johnny skulle äta, när han skulle vila och vad han skulle ha på sig. Hon tog alla beslut under den 6 dagar långa tävlingen och själv behövde Johnny bara springa.

Och som han sprang! 880 km på 6 dagar är ett världsresultat i disciplinen och placerar Johnny bland de bästa genom alla tider. Frågan är vad som händer nu, kommer Johnny någonsin att vilja springa igen?
—Just nu vill jag mest sova, skrattar Johnny, men med tiden blir det säkert fler lopp. Tänk att lyckas springa över 1000 km… Det drömmer jag om!

Pete Kostelnick (världsrekordhållare i kust-till-kust-löpning över USA, kom 3:a på detta lopp), support Lotta Thörn och Johnny Hällneby samtalar minuterna efter målgång. Foto Ellen Westfelt.

En ultradistans definieras av att den är längre än 42195 meter (ett maraton). Vanliga distanser inom ultralöpning är till exempel 100 km, 24-timmars eller 100 miles (161 km). Det tidigare svenska rekordet på 6-dagars sattes av Johan Steene 2017 då han sprang 870 km, det vill säga ungefär 10 km kortare än Johnny Hällnebys nu gällande rekord.
Världsrekordet inom 6-dagarslöpning innehas av Yanis Kouros med 1037 km.

När Johnny Hällneby inte springer runt, runt i 6 dagar jobbar han i företaget Pace on Earth AB som coachar andra löpare inom just ultralöpning och arrangerar träningsresor.

—Att hjälpa andra att nå sina mål är otroligt inspirerande, säger Johnny. Dock brukar jag inte säga åt folk att ge sig ut och springa nästan 90 mil. Man kan gott börja med en kortare distans, som till exempel 50 eller 100 km.