Att utforska himmel, hav och helvete

Den 2 november klockan 9 går starten till ett av Sveriges tuffaste ultralopp: Kullamannen Ultra 100 miles. 16 mil genom 12 olika naturreservat. Under de 36 timmarna som loppet maximalt pågår kommer löparna att beta av 4300 höjdmeter. Ett rejält kraftprov. Som om inte banan var nog utmanande måste de tävlande också kämpa mot vädret. 2017 – ett riktigt rusk år – bröt 72%. 36 män och 4 kvinnor klarade sig hela vägen in i mål.

En av de som ställs inför Kullamannens prövningar i år är Linda Doktar. Civilingenjör i datateknik, swimrunner och löpcoach som älskar utmaningar och problemlösning. Något som hon definitivt kommer att kunna dra nytta av under loppet.

Hur känner du nu – när det bara är timmar kvar till start?
Jag känner mig laddad och vill gärna komma igång och börja min resa från Båstad till Mölle.

Vad fick dig att vilja springa Kullamannen 100 miles?
Tanken på att springa ett lopp på 100 miles har funnits i ett par år. Att det blev just Kullamannen 100 miles var något av en slump. Från början var jag anmäld till Dubbeldöden 44 km men i slutet av januari blev jag övertalad att byta upp mig till 100 miles. I ärlighetens namn var jag nog inte särskilt svårövertalad.

Är det första gången du kör en sådan distans?
Det här blir mitt första lopp på 100 miles. Varför inte starta med ett av de mest utmanande i Sverige när man ändå håller på.

Hur har du förberett dig/tränat inför distansen och alla höjdmeter?
Jag har väl kanske inte tränat riktigt så mycket som jag hade behövt (men har man någonsin det?). Jag har mina barn hos mig varannan vecka och de veckor de inte är hos mig brukar jag försöka få in så mycket volym som möjligt för att bygga uthållighet. Bergsmaratonet Marimurumendi, i Spanien var något av ett delmål för att vänja kroppen vid krävande förhållanden och många höjdmeter.

Vad har du sprungit för lopp innan – ett urval?
Jag har framför allt kört en hel del långa swimrunlopp såsom t ex Rockman swimrun. När det kommer till rena löplopp har jag sprungit ett gäng marathon samt ett par ultralopp här i Sverige, bland annat Blåfrusen 74 km.

Vad har du förväntningar på loppet?
Jag förväntar mig ett tufft men vackert lopp. Ser extra mycket fram emot att få springa på Kullaberg.

Har du lagt upp en raceplan för loppet, matplan eller liknande? Eller går du mest på känsla?
Min raceplan är att ta det lugnt och tuffa på. Jag kommer att springa med min sambo och vi planerar att ta oss igenom loppet tillsammans. Vi har planerat vad vi ska äta och när men min erfarenhet säger mig att det inte alltid blir som man har tänkt.
Du hittar Lindas blogg här och under loppet kan du följa henne på startnummer: 310

En annan som står på startlinjen för 100 miles är Jawad Feizi. Göteborgare och relativt nybliven löpare som inte skräms av utmaningar. Tillsammans med sina två av sina lagkamrater från Asics Frontrunners ska han anta Kullamannens alla prövningar.

Hur känns det såhär kvällen innan – med bara timmar kvar till start? Gör du något särskilt nu, några sista förberedelse?
Nu på kvällen innan går alla tankar till förberedelse rent mentalt genom att försöka intala sig själv att det kommer vara jobbigt och att man kommer vilja bryta men att tvinga sig själv att fortsätta och att alla känner likadant. Man är väldigt rädd för att ha glömt något, det är mycket förberedelse med mat, kläder, tempoplanering osv. Det jag gör ikväll är att äta pizza och titta på inspirerande löpfilmer från andra som sprungit distansen! Sedan gäller det att komma i säng i tid och få ordentligt med sömn.

Hur har du tränat och förberett dig på att springa 100 miles?
Min förberedelse har inte varit optimal. Jag bestämde mig rätt sent för 100 miles distansen, ca 1 månad sedan. Innan det så var planen att springa 22 km loppet. Jag skulle springa med två andra (Jessica Ståhl-Norris och Patrik Mårdh) som bestämde sig för att testa 100 miles distansen istället och då kunde jag inte vara den som tackade nej. Har mest försökt få in långa pass men har varit svårt att få till mer än 4 mil pga tidsbrist och annat.

Annars är det mest planering kring hur man ska lägga upp loppet med mat och så.

Har du några förväntningar på loppet, eller särskilda mål?
Förväntningarna på loppet är många. Jag har hört mycket om hur tufft loppet är och att fler än 70% bröt förra året. Utöver det vet jag inte exakt vad jag ska förvänta mig då jag inte gjort något liknande tidigare. Hoppas på bra support och en glad skara löpare.

Hur kommer det sig att du valde att springa just Kullamannen och monsterdistansen?
Min vän som jag skall springa med (Jessica) är från Båstad och hon tipsade oss om loppet från början, därav Kullamannen. Sen är det ju ett ökänt lopp och det hade vart sjukt coolt att kunna säga att man gjort det! Ska bli riktigt häftigt att få den där ringen om man klarar det!

Tanken med tempot är att springa 10 mil på första 15 timmarna och sedan får man se vad man har kvar att ge! Hade varit kul att komma i mål under 25 timmar!

Du hittar Jawad på Instagram: @runningfeizi och kan följa honom på startnummer: 272

Text: Josefin Torenfält
Bild: Linda Doktar