Linus vann Nürnberg 6h

Förra årets vinnare av SM på 100 km, Linus Wirén från Borås vann ett 6h-lopp i tyska Nürnberg som gick förra helgen. Linus var riktigt nära det nordiska rekordet på 6h som innehas av André Rangelind och lyder 90,200. Linus resultat blev 90,033, dvs endast 167 meter kortare!

Vem är Linus?
Jag är 25 år, från Borås men tävlar för Hälle IF. Jag har främst fokus på ultralöpning men gillar att även att springa varierade distanser och kortare lopp.

Vad var målet med loppet?
Målet var väl att försöka slå mitt förra pers från Borås 6-timmars 2017 i Borås på 85 561 meter. Ta det utifrån det och försöka nå den distansen. Samtidigt var jag osäker på hur min form var så här i början av säsongen och min första tävling för året.


Varför valde du just detta lopp?
Jag ville gärna hitta en 6-timmars här tidigt på säsongen. Jag kunde inte vara med i Skövde helgen före och var samtidigt taggad på att köra något lopp utomlands. Det här var mitt första lopp utanför Sverige. Jag såg att det var några som uppnått riktigt bra distanser under tidigare år i Nürnberg. Men i år funkade det väldigt bra för mig och jag sprang solo i stort sett hela loppet.

Gick det som du tänkte dig?
Det gick bättre än vad jag tänkt mig och vågat hoppats på. Klart man drömmer om 90 km men det kändes för långt ifrån inför men när man förstod att man var nära den “magiska” gränsen så var det bara att försöka ånga på. Det var härlig stämning längs banan, flera som peppade mig och jag hade väldigt bra support från min vän Carljohan Sund. 

Du var väldigt nära rekordet på 6h, var det något som du tänkte på under tiden?
Jag hade inte koll exakt på vad det svenska och nordiska rekordet var men fick ju en hint om att det var nära Rangelinds mäktiga rekord. Tyvärr hade inte loppet någon digital skärm med uppdatering av tider och tempo så min support fick försöka hjälpa mig med tiderna och distansen hela tiden men var ju tuffare att få en tydligare överblick och veta exakt hur långt jag sprungit. Så annars kanske jag hade kunnat ökat lite tidigare. Nu blev det en riktig blixtspurt men den började lite sent. Men jag är fantastiskt glad att jag kommer över 90 km och det sporrar inför kommande lopp.

Kommer du att försöka ta rekordet vid ett senare tillfälle?
Jo jag vill gärna springa fler 6-timmars framåt så får vi väl se hur dagsformen är då. I Nürnberg hade jag en riktigt bra dag. Ofta får man ju någon svacka i ultralopp men i lördags hade jag knappt det utan kunde tugga på och hålla ett jämnt och bra tempo.

Kommer du att testa att springa några (ännu) längre lopp?
Nja längre än 6-timmars och runt 100 km känns tillräckligt för mig i nuläget. Hoppas istället kunna variera med en del kortare lopp också för att få lite mer fart.

Hur delar du upp ett ultralopp, i distanser, tid eller på annat sätt?
Ett 6-timmars försöker jag dela upp i flera olika delar, som gör att man motiveras lite extra. Dels i timmar, känns som en milstolpe när man avverkat varje timma. Det blir lättare och man tänker inte lika mycket på hur långt det verkligen är kvar. Sedan motiveras jag lite av att kolla på vad min tid blir på halvmaran, maran och 50 km och man får en rätt bra hint om hur man ligger till i loppet. Sedan tar man ju på något sätt ett varv i taget, det går att se fram emot varvning där det blir lite peppning, snack med min support och jag ser fram emot nästa intag av sportdryck och gel. Det gör det lite lättare att fortsätta trycka på i samma tempo. Sedan är det ju väldigt många positiva och peppande ultralöpare på tävlingarna som sprider löpglädje och det gör en ofta starkare.

Vad är din styrka löpmässigt?
Styrkan är väl att det passar mig bra att springa rätt långa lopp och att kunna mala på varv efter varv. Har ganska bra grundtempo. Jag har en stark vilja och har väl även ganska bra fart i mig då jag tidigare kört mycket kortare lopp.

Har du nån typ av grej för dig inför en tävling, tex turkallingar eller måste äta havregrynsgröt eller nåt sånt?
Nja försöker väl vara hyfsat noggrann med frukosten inför men när man är utomlands så kan det ju bli lite annat med. Men just nu kör jag gärna på youghurt, ägg, apelsin, kaffe, honungsvatten mm. Havregrynsgröten har jag slopat sedan före jul. Annars är det väl mer att jag gärna kör med gels och sportdryck från Enervit som jag känner mig hemma med och som brukar funka fint.

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Privat

reddit