100 miles of Istria

I den östra delen av Istria i Kroatien starter loppet “100 miles of Istria”. Det är den längsta distansen som arrangemanget erbjuder. Det går också att springa 110 km, 67 km och 41 km. Maxtiden är 46 timmar och löparna ska ta sig 6.539 meter uppför och 6.818 meter nerför. Banan sträcker sig alltså från östra delen av Istria, över det högsta berget och ner på höglandet och slutar på den västra delen av halvön, i staden Umag.

Flera svenska löpare var på plats för att uppleva den tuffa banan. Två av dessa var Mikael Gottberg och Linda Bengtsson.

Vem är Linda?
Jag bor i Karlstad. Gillar det enkla med löpning och förstår inte riktigt att jag klarat mej utan större skador under mina 7 år som ultraköpare.
Vem är Mikael?
Jag kommer från Mölndal. Är 35 år och började springa 2012 för att vända på ett liv med dåliga vanor.

Var det första gången du deltog i det här loppet?
Mikael:
Jag halkade in på ultra när jag blev medbjuden till Istrien första gången, 2017, och sprang då den blå banan, 108 km. Har genomfört den röda, 168 km, två gånger nu, 2018 och 2019.

Fanns det några överraskningar på banan som du inte hade räknat med?
Mikael: Överraskningarna i år var 10 grader kallare generellt än vad det varit de två tidigare åren, en massa lera pga ihärdigt regn veckan innan samt full snöstorm på topparna under natten. Så de yttre förutsättningarna var helt andra än 2018 då det istället var tryckande varmt på dagen med 20-25 grader.

Vad var det som gjorde att du valde detta lopp?
Mikael:
Att jag väljer 100 Miles of Istria har flera skäl, men de som gör att jag återkommit tre år i rad är framförallt prisvärt boende, fantastiskt proffsig organisation och trevliga människor man lärt känna runtomkring och blivit vän med.

Linda: Det passade väldigt bra i kalendern och jag tänkte det skulle va lite solsemester involverat

Vad är det finaste minnet du tar med dig?
Mikael: Finaste minnet måste vara målgången, när jag bara fick släppa på fokuset att ta mig framåt och jubla över min prestation. Sprang 5 h snabbare i år jämfört med 2018 och det var en stor lycka att inse att jag lyckades med mina två mål med loppet:
– Att ta mig under 24 h
– Att komma topp 20 (blev en 15:e plats)

Linda: Den fina kusten och byarna i dalarna var fantastiskt vackra.

Vilken del av loppet var tuffast?
Mikael: Tuffast i detta loppet är de första fyra milen, där man tar runt 2000 höjdmeter och i år kom upp på toppen i full storm. Trots det stod där galna kroater med koskällor och peppade med hajde, bravo och idemo till alla som passerade.

Linda: Det tuffaste var nedförstigen efter den högsta toppen på 1500 stenigt, halt, lerigt och mörkt både i natten och mentalt.

Hur fungerade organisationen?
Linda: Fantastisk organisation! Proffsigt. De hjälpte till med allt och inga frågetecken någonstans och lätt att hitta på hemsidan och få kontakt. De ordnade tom transfer från flygplatsen. Jag är imponerad och det här loppet kan jag varmt rekommendera de e unte så ofta de får snö och så lerigt och kletigt som de var i år.

Vad var den bästa utrustningen du hade med dig, som du inte hade velat vara utan?
Mikael:
Det bästa jag hade med mig denna gången måste ha varit mina Hoka Speedgoat 3, så bra skor för denna uppgiften! Väldämpade men ändå lätta och med bra grepp.

Linda: Svärmors hemstickade ullmössa!

Fem snabba
Stavar eller inte stavar?
Mikael – Stavar
Linda – Inte stavar, men det hade nog varit bra utför.

Riktig mat eller energiprodukter?
Mikael
: Gels och sportdryck
Linda: Riktig mat, godis dessvärre dålig energiplan dvs ingen plan.

Rygga eller midjebälte?
Mikael: Rygga
Linda: Rygga

Stora hajpade lopp eller små enklare lopp?
Mikael: Gillar både och när det gäller lopp
Linda: Små lopp du får mer valuta för allt

Tjocka, dämpade skor eller tunna skor?
Mikael: Väldämpat (i alla fall i denna steniga terräng).
Linda: Tjocka dämpade skor

Har du något bra tips om andra tänker sig att åka till detta lopp?

Mikael: Tipset är att åka ett gäng på ett par personer och dela på en lägenhet via Booking.com eller liknande. Man kan hitta det superbilligt men ändå med god kvalitet då det är lågsäsong för turismen i Kroatien.

Linda:
Åk dit du blir så väl omhändertagen och allt e väldigt lätt och otroligt god mat i Umag. Åk ett gäng o njut tillsammans.
Min idol är Rune Larsson. Min filosofi är att inte ta så allvarligt på loppen. Det gör inget om du inte vet exakt banprofilen då blir de mer här och nu. Jag gillar både asfalt och bergslopp och fullständigt häpnas över hur goa och hur lätt det är och börja prata med folk på ultralopp. Man får så mycket energi när nån säger några uppmuntrande ord när man blir omsprungen tex. Träffade på några andra svenskar därnere och vi hade så kul och de bjöd verkligen på sig själva och deras generositet. Fantastiskt den gemenskapen som skapas helt spontant som jag aldrig har stött på någon annanstans

Samtliga resultat

Mikaels Race report

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Privat